Живот на граници

Иако је за саобраћај отворен хрватски гранични прелаз Илок ка Бачкој Паланци, затворен је остао други, мањи. Па тако становници Визића и Нештина до града за који су везани и послом и школом и болницом, путују свакодневно по 200 километара, преко првог следећег моста на Дунаву у Новом Саду, иако је Бачка Паланка удаљена само 10-ак километара.

Док полако али сигурно недавна блокада граница између Србије и Хрватске силази са насловних страна и најважнијих вести, то не би требало да буде случај са још увек актуелним мукама мештана неколико пограничних села на Дунаву.

Иако Бачку Паланку и мост на Дунаву могу да виде са сеоског побрђа, мештани Визића и Нештина, до посла, школе и лекара с друге стране реке, морају да обилазе пола Фрушке Горе. Због дугог пута и трошкова превоза већ другу недељу половина од 58 ђака из оба села не иде на наставу у Бачку Паланку.

"Децу би морао да устану у четири сата да би у пола осам стигли на наставу преко Новог Сада и да би се после наставе вратили око шест увече што би мене коштало око 2.500. динара", каже Саша Шмитран из Визића.

Аутобуса у селу нема а уместо петнаест минута колима кроз Хрватску пут им је неколико десетина пута дужи. Старији су се због посла привремено преселили.

Од граничног прелаза Нештин, мештани истоименог села с једне и Визића с друге стране, до Бачке Паланке дели три километра кроз хрватску територију и два гранична прелаза. То што је гранични прелаз на мосту на Дунаву отворен њима не решава проблем, јер је први прелаз километар одавде и даље затворен.

"Пуштају кад хоће, затварају кад хоће, не можемо ни код лекара, ни деца у школу, 200 километара обилазимо, сад су пустили мост у Бачкој Паланци да могу Илочани да пазаре, ми опет ништа", каже Душан Миклушев из Визића.

Уместо преко Новог Сада неки скраћују пут преко Дунава. До скеле у Баноштору је око 20 километара, нешто више од Бегеча с друге стране до Бачке Паланке. Морају, кажу, мука их натерала.

"Горео ми је стан па сам морао да сређујем папирологију у Бачкој Паланци, јако велики проблем, сто километара, 600 динара скела", рекао је мештанин Нештина Љубомир Рокић.

Скелом у општинском возилу долазе и одлазе и две учитељице у села, апотекар и пацијент на дијализу. Због ђака од петог до осмог разреда стићи ће овог викенда и наставници из матичне школе у Бачкој Паланци.

"Настава ће бити надокнађена суботом и недељом, долазиће наставници који ће надокнадити пропуштемо градиво по утврђеном распореду", рекла је Динва Танкосић, учитељица ОШ "Вук Караџић" у Нештини.

Опстанку и бољем животу у заџепку две државе, мештани Нештина и Визића који су територијално у Срему а административно у Бачкој, надају се тек кад се реши деценијски проблем и направи нови мост на Дунаву између српских обала.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару