Јанковић: O "Београду на води" расправљати у редовној процедури

Заштитник грађана Саша Јанковић изразио је наду да ће владин предлог посебног закона о спровођењу пројекта "Београд на води" бити разматран у редовној скупштинској процедури.

Јанковић је на сајту Заштитинка грађана саопштио да ни из формалних ни из суштинских разлога тај предлог закона не би требало да буде разматран по хитној процедури, како се то у јавности најављује, јер како се наводи у саопштењу, "формално, није познато да су у овој ствари настале било какве непредвидиве околности које су услов за доношење закона у хитној процедури", преноси Танјуг.

Како се додаје у саопштењу Заштитника, суштински "посебним законом“ се у једној капиталној ствари задире у Уставом гарантовано право грађана на мирно уживање својине и то на начин који представља преседан - одступа се од правила која важе за све друге случајеве у Републици Србији.

Влада предлагањем леx специалиса - Закона о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експропријације и издавања грађевинске дозволе ради реализације пројекта изградње "Београд на води“, жели да створи основ за експропријацију непокретности ради изградње пословно-стамбеног комплекса „Београд на води“ који не постоји у важећем Закону о експропријацији.

Експропријацијом се грађанима без њихове воље, уз накнаду, одузимају непокретности у власништву, објаснио је омбудсман.

Важећим Законом о експропријацији прописано је да Влада може да утврди постојање јавног интереса само ако је то неопходно за изградњу објеката у области образовања, здравства, социјалне заштите, културе, водопривреде, спорта, саобраћајне, комуналне и инфраструктуре објеката за потребе државних органа и органа територијалне аутономије и локалне самоуправе, објеката за одбрану земље, као и за изградњу станова којима се решавају стамбене потребе социјално угрожених лица.

Заштитник грађана је изразио наду да ће у Народној скупштини овај закон бити размотрен у редовној процедури која, како је навео, гарантује потпуније и квалитетније сагледавање свих аргумената и последица овакве намере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару