Читај ми!

Клизиште у Малој Моштаници, мештани одбијају да се иселе

Нова година није донела мир обреновачкој општини. У Малој Моштаници покренуто је клизиште које је угрозило око 50 житеља. Општина је дала налог да се исели један број домаћинстава, али нико од становника овог краја не жели да напусти свој дом.

Дубоки одрони у Дубоком, месту на путу који спаја Београд и Обреновац, нису неуобичајена слика, јер је ово једно од најактивнијих клизишта у земљи. Међутим, ни мештани, ни надлежни нису очекивали да ће као контратежа, с друге стране брда, метрима да отклизају делови тла.

Мештанин Мале Моштанице Драган Благовчанин каже да је за неких месец дана све потонуло.

Из општине су им рекли да би требало да се иселе и да напусте објекат, али Благовчанин каже да неће, јер нема где.

Тај став деле и остали. Упркос упозорењу да је 11 кућа небезбедно за живот - нико их није напустио.

Током мајских поплава у Србији покренуто је више од 3.000 клизишта. Само у обреновачкој општини више их је од 40. Последње се налази тек три метра од куће.

Мештани тврде да су са првим одронима, пре месец дана, упозорили надлежне. Пропадање тла сами су покушали да зауставе, али страхују од нових киша. Промене се виде сваких шест сати.

Мештанин Бранко Јововић каже да су долазили стручњаци, рекли да постоји техничко решење. Верује да ће им неко помоћи.

За мештане никад виђено клизиште, за општину никад регистровано. Кажу да су припремили мере и да чекају упутства стручњака из Комисије за клизишта.

"Сви људи који су у том крају су добили осамдесетих година грађевинске дозволе и то клизиште до пре неколико дана није било регистровано. Ми смо издали решење да су објекти неусловни и небезбедни за живот, обезбедили смо у месној заједници простор где могу да буду смештени", каже председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Нови закон о ванредним ситуацијама предвиђа казне за оне који би одбили евакуацију. Клизиштима је потенцијално угрожена четвртина територије Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару