Читај ми!

УН: Србија да истражи све случајеве присилних нестанака

Одбор УН за заштиту особа од присилног нестанка позвао је Србију да гарантује права присилно несталих и њихових породица. Ову оцену је подржала и невладина организација Амнести Интернешенел.

Према закључцима Одбора, Србија није успела да пред лице правде доведе све особе одговорне за присилне нестанке и прекршила је и своју дужност да поштује и заштити права преживелих жртава присилних нестанака, укључујући и родбине несталих, стоји у саопштењу АИ, преноси Танјуг.

"Србија треба да осигура да се сви случајеви принудних нестанака почињених у контексту прошлих оружаних конфликата свеобухватно и непристрасно истраже без одлагања и да сви они за које се утврди одговорност, укључујући командне официре и цивилне вође, казне у складу са тежином злочина", истиче Одбор.

АИ напомиње да је Влада Србије недавно одбацила оптужбе везане за одговорност за убијање косовских Албанаца на Косову, чија су тела пронађена у масовној гробници у Рудници код Рашке.

Ова невладина организација посебно поздравља напомене Одбора о потреби да се "суди свим одговорнима за пребацивање тела косовских Албанаца убијених 1999. године, на места које је користио МУП Србије, међу којима су Батајница, Петрово Село и Рудница, као и језеро Перућац".

Одбор је такође позива Србију да осигура да сви они који су претрпели директну бол као резулат присилног нестанка, треба да добију "медицинску и физичку рехабилитацију". Одбор даље препоручује да права родбине треба да буду укључена и у садашњи нацрт закона о правима ратних ветерана, ратних ветерана инвалида, цивилних жртава рата и њихових породица, наводи АИ.

Како би применила кључне тачке препорука, Србија треба да усвоји закон о криминализацији присилних нестанака, као што је то дефинисано у Конвенцији, и примени дефиницију о жртвама у члану 24 Конвенције, каже се у саопштењу АИ.

Одбор је размотрио бројна питања која ометају напредовање процеса истрага, и дао препоруке, међу којима су "обезбеђивање довољног особља, техничких и финансијских ресурса Канцеларије тужиоца за ратне злоцине и суспендовање војних официра и цивилних функционера осумњичених да су учествовали у спровођењу присилних нестанака", наводи АИ.

Одбор је, у светлу извештаја о претњама сведоцима у процесуирању случајева ратних злочина, затражио истрагу тих претњи и заплашивања сведока, како би се омогућио највећи могући стандард њихове заштите.

Од Србије се тражи да примени све препоруке Одбора и обештети права несталих и њихових породица које још чекају правду и одштету за ратне злочине и злочине против човечности, почињене у ратовима 90-тих година прошлог века, саопштава АИ.

Одбор, тело независних стручњака које надгледа како државе потписнице примењују Конвенцију о заштити несталих, дао је у петак оцену и препоруку на основу разматрања извештаја Србије о њеној примени Међународне конвенције за заштиту свих лица од присилног нестанка, коју је Србија ратификовала маја 2011, наводи АИ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару