Читај ми!

Конвенција о тендерима и зарадама за корак напред

Србија је ратификовала конвенцију Међународне организације рада број 94, према којој трошкови рада не одређују конкурентност понуђача у јавним набавкама. Циљ Конвенције је и да запослени раде и зарађују, макар у условима које добију колективним уговором или националним прописима.

За јавне набавке годишње издвајамо око два и по одсто бруто домаћег производа, а спровођење те конвенције покренуће пре свега домаће грађевинске фирме.

У пракси су најчешће иностране фирме добијале тендер, узимале наше подизвођаче и често, њих уцењујући и не плаћајући раднике, узимале профит и одлазиле из земље.

Послодавци траже да стране компаније, ако учествују на конкурсу, унесу најмање 10 милиона евра у опреми и машинама, јер тада не би нудиле неконкурентно ниске цене.

"На тај начин мислимо да кроз тендере покренемо домаћу индустрију, значи нашу мостоградњу, нашу хидротехнику и наша велика грађевинска предузећа напред и остале тако да ми можемо да обавимо сваки посао који се тиче грађевине", каже Веско Ражнатовић из Уније послодаваца.

Новим прописима заштићени су и радници, добављачи и природна средина, а кажњавају се фирме које не поштују прописе.

"Нек је и најбољи понуђач, ако не исплаћује зараде, порезе и доприносе, има неке негативне карактеристике треба да буде избачен из процедуре јавних набавки", каже Душко Вуковић, Самостални синдикат грађевинарства.

Усвајање вредности Међународне организације рада један је од предуслова за придруживање Европској унији

"Верујемо да је ово прилика за Србију да добије законе, прописе и правилнике који могу да пониште тендере који дозвољавају оно што није добро за околину, социјалну и здравствену заштиту радника", каже Сам Хагланд,

Поред Србије, од земаља у окружењу једино је Босна и Херцеговина ратификовала конвенцију 94, кажу у Међународној организацији рада.

"Министарство рада Србије урадило је технички део те ратификације, али на нама је сада да им помогнемо кроз обуку, надам се до краја фебруара, како да ту конвенцију до краја транспонују у наше законодавство и касније наравно да надгледамо њену примену", каже Јован Протић из Међународне организације рада.

Колико прописи и њихово поштовање могу да покрену производњу, спрече нелојалну конкуренцију и заштите домаће фирме и раднике, видећемо за неколико месеци када почну прве овогодишње јавне набавке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару