Читај ми!

Све мање станова се гради и продаје

Иако је више од 300.000 домаћинстава која немају решено стамбено питање, мало је оних који могу да купе стан. Подаци Националне корпорације за осигурање кредита показују да је и у овој години настављен тренд пада продаје.

У Србији је од 2008. године продаја станова пала за око 50 одсто. Градњу додатно поскупљује, а инвеститоре обесхрабрује, дуготрајно чекање грађевинске дозволе.

Ненад Ђорђевић из Кластера некретнина каже да је пао број реализованих продаја што због немогућности људи да се финансирају кредитима због укидања субвенционисаних стамбених кредита, што због опште климе да цене некретнина падају и да људи не инвестирају паре у некретнине него просто штеде.

Цена саме изградње квадрата је око 400 евра, колико и просечна плата у Србији, а продајна цена је око три пута већа.

"Србији је потребно око 70.000 нових станова годишње. Београд као највеће тржиште би требало да изврши корекцију дужине издавања грађевинских дозвола и сведе производну цену станова на ону меру каква је тржишна моћ становништва", каже Горан Родић из Грађевинско-индустријске комора Србије.

Градски менаџер Београда Горан Весић каже да се слаже да би цена градског грађевинског земљишта могла да буде нижа, али да ће нови закон то на неки начин одредити.

"Ви имате инвеститоре у Београду који избегавају плаћање градског грађевинског земљишта. Ми смо затекли преко 12 милијарди, скоро 13 милијарди заосталих обавеза према граду", истакао је Весић.

Грађевинци шансу виде у масовној јефтиној станоградњи за коју би у Србији били купаца.

"Брзина и цена издавања грађевинских дозвола је једна од основних ствари које инвеститори гледају када одлучују да ли ће доћи у Србију. Имамо мали прилив страних директних инвестиција, домаћа привредна активност не иде и велики је узрок грађевинска дозвола", каже Ана Брнабић из НАЛЕД-а.

Побољшању услова пословања требало би да допринесе нови Закон о планирању и изградњи.

Министарка саобраћаја инфраструктуре и грађевинарства Зорана Михајловић очекује да ће нови закон, који ће бити у новембру у парламенту, дати могућност да имамо дозволу за 28 дана. "Следеће године већ средином године електронску грађевинску дозволу и тиме бисмо заокружили тај процес", рекла је Михајловићева.

Програм масовне станоградње по приступачнијим ценама, најављиван почетком маја ове године, према најавама из Владе, сачекаће 2015. у годину.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару