Читај ми!

Зилкић: ИЗС спремна на помирење

Исламска заједница Србије спремна је за разговор, помирење и уједињења унутар те верске заједнице, изјавио је реис ул улема Исламске заједнице Србије Адем Зилкић. Муфтија Зукорлић позвао у петак Сулејмана Угљанина и министра Љајића да дају свој допринос јединству Исламске заједнице.

Адем Зилкић, међутим, сматра да је питање помирења и уједињења унутар Исламске заједнице питање верника и да се други фактори ту не могу мешати, преноси Танјуг.

"Мислим на политичке факторе. Ни политички фактор ни национални елемент не може да буде умешан зато што је исламска заједница вишенационална", реако је Зилкић и подсетио да седам националних заједница чине чланство исламске заједнице.

Како је рекао, не могу само Бошњаци одлучивати и они преговарати као политичари или носиоци националних институција о јединству исламске заједнице.

Напоменуо је и да је Исламска заједница Србије, на чијем је челу, спремна да у сваком моменту, без икаквих претходних услова, седне и разговара по свим питањима.

То је, како је рекао, ствар верника и службеника и руководства Исламске заједнице. "Они треба да разговарају и да нађу заједнички језик", рекао је Зилкић.

Муфтија Зукорлић позвао је у петак Угљанина и Љајића да дају свој допринос јединству Исламске заједнице.

Још важније од тога је, како је рекао, оздрављење бошњачке нације на овом простору.

Оценивши да је дошао тренутак за отварање нове странице, Зукорлић је изразио спремност да максимално томе и сам допринесе.

Иако је, како је рекао, последњих година претрпео пуно увреда, спреман је да све стави по страни и "пружи руку Угљанину и Љајићу" и започне преговоре.

Угљанин је раније негирао да је са Зукорлићем разговарао о уједињењу унутар Исламске заједнице.

"Никада конкретно нисмо разговарали о јединству Исламске заједнице, него смо покренули иницијативу да вође из две супротстављене заједнице укључимо у рад БНВ и да за истим столом реше то питање. Надам се да ће се ти лидери наћи на изборним листама и да ће коначно почети разговор", рекао је тада Угљанин.

Зукорлић, међутим, тврди да се два пута састао са Угљанином на Интернационалном универзитету, као и да је лидер СДА Санџака на тему уједињења Исламске заједнице једном разговаро и са председником Мешихата Мевулдом Дудићем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару