Важно улагање у предшколско образовање

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић изјавио је да је веома важно улагање у предшколско образовање које ће у наредним деценијама донети много више користи.

Вербић је, на представљању пројекта "Вртићи без граница 2" у Музеју науке и технике, подсетио да је у стратегији образовања планирано да до 2020. године преко 90 процената деце буде обухваћено предшколским образовањем, преноси Танјуг.

"Свидело се то нама или не, морамо да признамо да вероватно 2020. године нећемо моћи то да остваримо, али је наш задатак да се томе што више приближимо и да то буде око 75 процената, онда бисмо били у рангу са земљама ЕУ", рекао је Вербић.

Биће нам потребно јако много новца да бисмо повећали обухват, додао је он, али је истакао да ће нам то јако много новца донети у деценијама које долазе неупоредиво више користи.

"Јако је важно да сада улажемо много да бисмо у наредним деценијама имали још много више", рекао је Вербић.

Према његовим речима, пројекат "Вртићи без граница" показао је како у релативно кратком периоду може да се повећа број деце у предшколском образовању, како можемо и маргинализоване групе врло брзо да укључимо у предшколске установе, као и шта све треба да урадимо кроз анализу да би тај обухват био онакав какав желимо.

"Предшколско образовање је од кључног значаја", рекао је овом приликом директор Уницефа Мајкл Сент Лот.

"Као архитекта никада не правим зграду од крова, а чак и ако желите да изградите темељ, морате да идете у дубину. Долазим за Хаитија где је у земљотресу страдало 250.000 људи, а разлог у ствари није био земљотрес него лоше саграђене зграде. Какву будућност желимо за Србију?", упитао је Сент Лот.

Указао је да је утврђено да су деца која су похађала предшколско имала већа постигнућа у животу и боље здравствено стање, што значи мање оптерећење здравственог система приметивши да је улагање у образовање економски исплативо.

У том контексту подвукао је да боље образовано становништво са собом повлачи бољу зараду, формирају се будући порески обвезници...

"У временима економских потешкоћа у Србији, људски капитал је најважнији", истакао је Лот.

Према последњим подацима истраживања Републичког завода за статистику и Уницефа, 50,2 одсто деце узраста од три до пет и по година, обухваћено је предшколским васпитањем и образовањем што је знатно испод просека ЕУ где је обухват 87 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару