Читај ми!

Бајден на конвенцији демократа: Одлуке које сада доносимо одредиће судбину наше нације и света

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден обратио се учесницима Демократске националне конвенције у Чикагу, на којој би требало да буде озваничена кандидатура Камале Харис за председника. Поручио је да су предстојећи избори у САД преломни тренутак, те да ће одлуке које се сада доносе, одредити судбину Америке и света.

Мање од месец дана пошто се повукао из трке, Џозеф Бајден је на конвенцији дочекан и поздрављен као херој.

Говор Бајдена званично је најавила њихова ћерка Ешли Бајден, а аплауз пре његовог говора трајао је три минута. Публика је узвикивала: "Волимо те, Џо", на шта је он одговорио да и он њих воли и да воли Америку, пише Глас Америке.

"Да вас питам: Да ли сте спремни да гласате за слободу? Да ли сте спремни да изаберемо Камалу Харис и Тима Волца?", упитао је Бајден.

Он је рекао да су се демократе окупиле 2020. да спасу демократију. "Демократија је победила. Демократију смо донели. А сада се демократија мора сачувати. Пред нама је преломна тачка. Један од оних ретких тренутака у историји када ће одлуке које сада доносимо одредити судбину наше нације и света у деценијама које долазе. То није хипербола, буквално то мислим. Ми се боримо за саму душу Америке", навео је Бајден.

Он је говорио је и о својим резултатима и навео да су Камала Харис и он помогли савезним државама и градовима да се поново отворе школе, као и да су наставници у државним школама добили повишице.

Рекао је да он није Трамп и да неће да сатанизује имигранте, за које републикански кандидат тврди да су "затровали крв Америке".

Бајден је говорио и о окончању рата у Гази и како је написао мировни споразум за Газу, те да ради даноноћно на томе да се прекине патња палестинског народа.

"Ти демонстранти на улици, они имају право. Много невиних људи гине са обе стране", истакао је Бајден.

Додао је да је Харис најбоља особа која може да заврши посао који је он започео - да победи републиканског ривала Доналда Трампа и заштити америчку демократију од њега.

Џил Бајден: Гледала сам Џоа како копа по својој души

Прва дама САД, Џил Бајден говорила је пре свог супруга о томе како је одлучио да одустане од кандидатуре.

"Гледала сам га како копа дубоко по својој души и како одлучује да више не тражи реизбор и подржава Камалу Харис. Наш син Бо је први пут радио са Камалом када је био државни тужилац Делавера. Рекао ми је за столом једне вечери. 'Мама, она је посебна. Неко на кога треба да пазиш.' И био је у праву! Џо и ја смо видели њену храброст, њену одлучност и каква је лидерка. Камала и Тим, победићете", рекла је Џил Бајден.

Камала Харис: Када се боримо, ми побеђујемо

На почетку конвенције на бини се изненада појавила и Камала Харис, која је на кратко поздравила делегате.

"Ово ће бити дивна недеља. Желим да започнем тиме да поздравимо нашег председника, коме смо вечни захвални. Желимо да се боримо за идеале који су нам блиски срцу. Када се боримо, ми побеђујемо", рекла је она.

Хилари Клинтон: Камала брине о САД, Трамп само о себи

Прво вече конвенције делегатима се обратила и бивша државна секретарка Хилари Клинтон, која је била прва жена кандидаткиња на изборима за председницу САД 2016. године, када ју је поразио Трамп.

"Те 2016. година имала сам ту част да прихватим номинацију наше странке за председника, а скоро 66 милиона Американаца је гласало за будуц́ност у којој нема границе за наше снове. И после смо одбили да одустанемо од Америке. Милиони су протестовалу, многи су се кандидовали за функције. Гледали смо у будуц́ност. Па, пријатељи моји, будућност је ту", навела је Хилари Клинтон.

Она је истакла да је Камала Харисова идеалан кандидат, јер, како је навела, брине о деци и породици и Америци, а Трамп брине само о себи.

Стив Кер: Камала и Волц имају све потребне квалитете

Демократама се обратио и тренер америчког кошаркашког "Тима снова" Стив Кер, који је рекао како је водио сјајну репрезентацију на Олимпијским играма у Паризу, састављену од играча из свих крајева САД и да је кад су освојили злато, уз америчку заставу и химну за њега то био најпоноснији моменат у животу. 

"Јако добро знам да говорити о политици у ово доба носи ризике, али знам као амерички држављанин да је превише важно да не бих говорио о изборима који су оволико пресудни. Лидери морају да имају достојанство, да говоре истину, да умеју да се себи смеју, да брину и воле људе које воде", рекао је он и додао да те квалитете имају Камала Харис и потенцијални демократски потпредседник, Тим Волц.

Уз атмосферу славља, постоји и напетост да ће велики протести у Чикагу због Бајденове подршке Израелу у рату против Хамаса у Гази показати страначке поделе и засенити формално именовање Харисове за председничку кандидаткињу Демократске партије, наводи Глас Америке.

Бајден, после свог говора, неће остати на конвенцији, и уместо тога одмах креће на шестодневни одмор у Калифорнији.

Конвенција демократа завршава се у четвртак.

Данас би на конвенцији требало да говоре бивши председник Барак Обама и супруг Камале Харис, Даг Емхоф, а сутра кандидат за потпредседника Тим Волц.

Ројтерс преноси да ће се тада обратити и бивши председник Бил Клинтон. Говор Камале Харис најављен је за четвртак, када се очекује да формално прихвати кандидатуру, чиме ће се конвенција и завршити. 

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару