Читај ми!

Колико је безбедан Нови Сад

Градоначелник и полиција у Новом Саду истичу да тај град није најнебезбеднији, како тврде медији, наводећи да је реч о спекулацијама. То поткрепљују статистиком која показује да се број тешких кривичних дела смањује.

Да ли је Нови Сад најнебезбеднији град како се у последње време чује у медијима? Градоначелник и полиција у том граду то демантују, наводећи да је реч о медијским спекулацијама. То поткрепљују статистиком која показује да се број тешких кривичних дела смањује.

На то да је Нови Сад опасан град статистиком одговара новосадска полиција. Иако је број кривичних дела у 2013. години већи него годину пре, за то имају објашњење. Полиција по службеној дужности сада гони и оне који украду нешто у вредности од 5.000 динара, док је раније доња граница била 15.000. Отуда, кажу, и већи број кривичних дела.

"Уочавамо тенденцију смањења броја убистава, разбојништава, лаких и тешких телесних повреда, чак и дроге дроге", каже начелник Полицијске управе Нови Сад Стеван Крстић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић каже да оно што је проблем код Новог Сада је да се догађаји медијски спинују од дела медија и да се то политички злоупотребљава.

"Мислим да је стање далеко боље од онога што део медија приказује, али да је далеко од задовољавајућег", каже Вучевић.

Ни грађани нису задовољни. После серије инцидената, у новембру прошле године одлучено је да улицама Новог Сада, са полицијом, патролира и жандармерија.

"Волео бих да их буде више, да су присутнији, да их грађани виде", каже Вучевић. Да ли ће се њихов број повећати процениће се у наредном периоду, одговарају у полицији.

Додатан изазов је је малолетничка делинквенција, која је, кажу, у порасту. А проблем је што се делинквенти смештају у прихватилиште које је у оквиру сигурне куће.

Крстић објашњава да одређена категорија до 14 година која је кривично неодговорна има осећај да виде да према њима нема никаквих санкција, једноставно суд не може да их осуди.

"Прихватилиште не може да ради с њима у овом капацитету. Наша иницијатива је била са локалном самоуправом, представницима правосуђа и центрима за социјални рад  да се направи ново прихватилиште", рекао је Крстић.

За то је у буџету града у овој години предвиђено 40 милиона динара 

Полиција појачање очекује у марту, када ће прва група од 350 полицајаца који су се школовали у Сремској Каменици почети да ради. До краја године, најављују, на подручју Јужнобачког округа требало би да буде 1.100 полицајаца. То је и даље мање од три полицајца на хиљаду становника, самим тим и даље мање од европског просека.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи