Подршка ромској деци и у математици и плесу

После Београда и Ниша социјално најугроженија деца у Новом Саду од ове године добијаће бесплатну помоћ приликом учења и изучавања уметничких вештина, захваљујући енглеској фондацији Граб.

Према последњем попису у Србији живи око 150 хиљада Рома, мада се процењује да је тај број вишеструко већи. Само пет посто Рома има стални посао, а више од осамдесет одсто је неписмено. Захваљујући енглеској фондацији Граб, после Београда и Ниша социјално најугроженија деца у Новом Саду од ове године добијаће бесплатну помоћ приликом учења и изучавања уметничких вештина. 

Стеван и Драгана су двоје од петоро младих високобразованих Рома који ће давати додатне часове малишанима из најугроженијих ромских породица. Кажу да је осим помоћи у учењу ромској деци неопходна и подршка, како не би напуштали школу. 

"Ја им дајем лични приример и ја сам био дете разведених родитеља и боло ми је тешко и колико ми је тада помоћ била неопходна. Ја им показујем колико је битно када ту помоћ они имају и да схвате колико је то добро", каже Стеван Глигорин, професор математике.

Поред помоћи у учењу, деца могу да посећују и радионице хип-хоп плеса, фотографије, писања, информатике. Једини услов је - редовно похађање основне и средње школе и добре оцене.

"Ми смо узор деци која ће долазити овде и надамо се да ћемо примером показати да се на крају учење и исплати", каже Драгана Димитров, професор српског језика. 

Од 2006. године, од када постоји у Србији, кроз ову фондацију је прошло око 2.000 малишана. Најбољи међу њима наступали су на бројним манифестацијама у Монтреалу, Њујорку и Лондону.

Добрила Караулић из Граб фондације каже да деца која иду редовно у школу, која су редовна на плесним и мизичким радионицама, на допунској настави, деца из најсиромашнијих породица добијају стипрендије за завршетак основне или средње школе, зависно од узраста. 

"После покушавамо и да их усмеримо не неку едукацију, високу школу, факултете, зависи шта они желе", каже Караулић.

Тренутно помоћ при учењу и додатном образовању у сва три града добија више од 700 деце свих националности. За помоћ деци из најугроженијих породица ова невладина организација годишње издваја око три стотине хиљада евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи