Јагланд: Норме Савета Европе на путу ка ЕУ

Србија не може да буде успешна на путу ка ЕУ уколико се на првом месту не придржава свих стандарда Савета Европе, рекао генерални секретар СЕ Торбјорн Јагланд. У српској политици сада постоје два веома важна циља - приступање ЕУ и регионално помирење, а за оба су чланство у Савету Европе и сарадња са земљама у Европи веома важни, истиче Јагланд.

Генерални секретар Савета Европе (СЕ) Торбјорн Јагланд поручио је да Србија не може да буде успешна на путу ка Европској унији уколико се на првом месту не придржава свих стандарда Савета Европе.

"Заштита људских права и слободе медија су основни принципи европских интеграција у целини", истакао је Јагланд у разговору за Танјуг.

Према његовим речима, ниједна држава не може да постане чланица Европске уније, а да претходно није стекла чланство у Савету Европе, који је "чувар" Европске конвенције о људским правима.

Осврнувши се на чињеницу да је Србија држава чланица СЕ већ 10 година, Јагланд је оценио да је то "добро за Србију, веома добро за Европу, а добро је и за Савет Европе".

"То доказује да је Европа више од Европске уније", рекао је Јагланд, подсетивши да Савет Европе има 47 држава чланица и да је то паневропска организација.

То је, истакао је, од изузетног значаја и за саму Србију, "јер у српској политици сада постоје два веома важна циља - приступање ЕУ и регионално помирење, а за оба су чланство у Савету Европе и сарадња са земљама у Европи веома важни".

"Пре свега, морате да се придржавате свих норми Савета Европе и Европске конвенције о људским правима да бисте ушли у ЕУ", поновио је генерални секретар СЕ, додавши да је све то веома важно и кад је реч о регионалном помирењу.

Не разматра се чланство Косова у Савету Европе 

Упитан како види питање приступања Косова Европској конвенцији о људским правима и тежњу косовских власти ка чланству у Савету Европе, Јагланд је одговорио да се то питање сада не разматра.

"То сада није на столу. Одређен број држава чланица Савета Европе признао је независност Косова, али ниједна од њих није покренула питање косовског чланства у СЕ, јер желимо да видимо исход дијалога Београда и Приштине", рекао је Јагланд.

Јагланд је напоменуо да би СЕ сада могао да користи одређене инструменте како би пратио ситуацију на Косову кад је реч о поштовању људских права и владавини закона и могао би, такође, да на разне начине помогне у унапређењу процеса између Београда и Приштине.

"Али, базирамо се на статусној неутралности и на Резолуцији 1244 Уједињених нација", нагласио је он.

На питање колики је значај Министарске конференције СЕ која се ових дана одржава у Београду на тему слободе изражавања и демократије у дигиталној ери, Јагланд одговара да је слобода медија "камен темељац сваке демократије".

Демократија, објашњава он, мора да има независне институције - пре свега независно и функционално судство, а потом слободне медије.

"Јер, ако немате то, имаћете распрострањену корупцију, а она подрива демократију", истакао је генерални секретар СЕ.

Према његовим речима, данас у дигиталној ери, важно је утврдити који су предуслови за слободу изражавања, али и за заштиту приватности, јер ту, како каже, мора да постоји баланс.

"Зато настојимо да обезбедимо слободу изражавања на интернету, али да истовремено заштимо и приватност", закључио је Јагланд.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи