Читај ми!

Студенти знају како да смање високе кирије за станове – треба само наћи цимера

Студенти полако пристижу у Београд. Они који нису нашли место у дому, траже цимера. Само сајт цимери.рс ове године посетило је 13.500 људи. Студентске собе, које су некад издавале газдарице, као да су ишчезле, а за многе је једино решење за високе кирије - подела трошкова.

"Тражим цимера" често је понављана реченица овог септембра. Студенти се враћају у град. Потражња подиже цене станова, некад и двоструко. Ново је да су млади, ипак, све сналажљивији. Удруже се, па двоје, троје или четворо њих - дели стан.

"Стан сам нашао и онда сам одлучио да тражим цимера, јер је много лакше. Пошто су цене скочиле, сви мисле да је много теже наћи стан, међутим много је теже наћи цимера", каже Адреј Бантулић студент Електротехничког факултета.

Ко је идеалан цимер

А требало би да цимер буде уредан, да не пуши, да поштује туђи мир и договор, да је дружељубив и комуникативан. Тако бар пише у већини огласа на сајту специјализованом за тражење цимера.

"Познајем људе који су тражили цимере преко апликација и преко фејсбук група и углавном то није испадало добро, премало информација има о тој особи, немогуће је урадити ту позадинску проверу те особе преко апликације и слично", каже Лука Миливојевић, студент четврте године Електротехичког факултета.

Најлакше је кад познаници постану цимери, људи из истог места или са истог факултета. Тако су и Андреј Бантулић и Лука Миливојевић из Краљева, иначе, студенти Електротехничког факултета, дошли у Београд у намери да заједно изнајме стан и то се испоставило као добро решење.

"Прва година је била најтежа за навикавање, после смо се и упознали, много је другачије живети са неким и бити пријатељ. Што се тиче обавеза, све се дели на пола - неко пере судове, неко пере веш. Mенза нам је извор исхране и ту се највише пара сачува. Месечно потрошимо 30.000 динара на неки живот, храну, превоз и кирију", каже Андреј Бантулић.

Студентски домови најјефтинији

У студентским домовима је јефтиније, али немају сви на њих право. Ко добије собу, добио је и друштво - у једној соби по двоје, троје, а има и четворокреветних и петокреветних. Смештај је од 1.500 до 2.800 динара месечно, а храна у мензи око 10.000 динара.

"Прва расподела је за бруцоше у септембру у студентском дому Карабурма. Коначна ранг листа биће објављена 25. сепембра, а 26, 27. и 28. септембра биће спроведене расподеле за девојке пошто их има више, док ће 30. септембра бити расподела за мушкарце", рекао је Горан Минић, директор установе студентски центар Београд.

И док чекају да виде јесу ли на листи, студенти се распитају. Траже по фејсбук групама, сајтовима, огласима. Полажу први испит сналажљивости. А није лако снаћи се у великом граду некоме ко долази из далека. Договор кућу гради, па и цимерску.

Стан у центру града може да се изнајми за око 200 евра по особи. Ако сте већ нашли цимере и повољан стан, једино што вам преостаје је да у индексу ређате добре оцене.

среда, 18. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи