Његошев јубилеј са скромним буџетом

У новембру се навршава 200 година од рођења највећег српског песника и црногорског владике Петра Другог Петровића Његоша. Међутим, за годишњи програм обележевања овог јубилеја нема довољно новца.

Овог месеца навршава се 200 година од рођења највећег српског песника и црногорског владике Петра Другог Петровића Његоша. Водеће научне и културне установе - Српска академија наука и уметности, Академија наука и умјетности Републике Српске и Матица српска направиле су заједнички програм, који је требало да се реализује током целе године. Међутим, новца да се планирано оствари није било.

Његошево дело надживело је његово време. Ипак, скромније него што заслужује обележава се 200 година од његовог рођења, речено је у Српској академији наука и уметности.

У част члана Друштва српске словесности, претече данашње Академије организована је свечаност уместо планираног тродневног међународног научног скупа.

Председник Одбора за обележавање јубилеја академик Матија Бећковић рекао је да ће се његово рођење славити док је света и века и да ће то чинити и будућа поколења.

"Ми имамо само ову прилику и онако како га прославимо тако ћемо и с тим образом изаћи пред будућа поколења а и пред Његоша", рекао је Бећковић.

Научни скуп замишљен је тако да Његошев живот и дело буду приказани на најсвестранији начин. Зато су још почетком године позвани научници из најразличитијих области. Од двеста одазвало их се више од стотину, из земље и иностранства.

Потпредседник Одбора за обележавање јубилеја Миро Вуксановић рекао је да су се упоредо вршили напори да се прикупе материјална средства, јер не може се толики скуп гостију дочекати без одређених средстава.

Међутим, како је рекао, то се није догодило.

Скупа неће бити а сви пријављени радови биће објављени следеће године у посебном зборнику и тако ће бити обележена годишњица. Неће бити ни изложбе "Петар Други Петровић Његош у визуелној култури", ни великих коцерата инспирисаних Његошем.

Потпредседник Одбора за обележавање јубилеја Драган Станић рекла је да су се обраћали свим нивоима власти, и да су добијали вербалну подршку.

"Никаква трансакција притом није регулисана. У понедељак на последњем састанку са новим министром културе добили смо децидирани одговор да ни у 2013. ни у 2014. ова манифестација не може да буде финансирана", рекао је Станић.

У Министарству културе кажу да је њихов став да не коментаришу шта није урађено, већ само оно шта јесте.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи