Читај ми!

Ивин свет кроз микроскоп

Међу више од две стотине тимова студената из читавог света, тим Иве Атанасковић био је најбољи. Допринос младих научника савременој медицини, биће, како каже, и те како од користи.

Ива Атанасковић истиче да туберкулоза није у потпуности излечива болест, иако можда нисмо тога свесни. Објашњава да је њен тим пре свега успео да направи нови биосензор за детекцију сојева који изазивају туберкулозу а који су резистентни на антибиотике.

"Потом смо нашли нови начин достављања лекова у организам и убијања туберколозних бацила директно у инфицираним ћелијама плућа. Онда смо нашли неколико нових потенцијалних лекова против ове болести", објашњава Ива Атанасковић.

Део победничког тима Ива је постала захваљујући сарадњи Петнице са француским Универзитетом Рене Декарт. Најмлађа и једина странткиња у тиму, била је раме уз раме са чак четири - пет година старијим париским колегама. Кључно је било искуство из Петнице и знање са Биолошког факултета у Београду.

"Програм који нам пружа овај факултет у потпуности нас спрема за оно што нас чека у свету и ја сам могла да пратим све њихове научне разговоре и дискусије, тако да мислим да ми добијамо широк спектар знања", каже Ива.

Успех је Иви ветар у леђа, до наредних циљева за које је потребан још већи труд.

"Циљ ми је да и овде оснујемо наш Ај Џем тим, потом планирам кад завршим студије да урадим можда неки мастер на Универзитету Рене Декарт. Наравно да се увек враћам у Петницу јер мислим да је Петница у потпуности равна са осталим науцним институцијама у свету", истиче Ива.

До прве награде водио је велики рад, упорност и самопоуздање, каже двадесетогодишња Ива, и поручује да је повезивање знања, предуслов да решење проблема видите пре и боље од осталих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи