Данас одлука о Паради поноса

Одлука о одржавању Параде поноса у Београду биће донета у складу са безбедношћу грађана, каже вицепремијер Александар Вучић. Параду ће обезбеђивати 6.500 полицајаца.

У току је седница Бироа за координацију служби безбедности, на којој ће бити донета коначна одлука о томе да ли ће сутра бити одржана Парада поноса.

Вицепремијер Александар Вучић рекао је да ће после седнице Бироа за контролу служби безбедности, знати да ли ће се одржати најављена Парада поноса и додао да ће се донети професионална одлука у складу са сигурношћу и безбедношћу грађана.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Вршцу, рекао да имају све податке које су добијали до сада, али да је бесмислено да, без коначне процене, говори о детаљима.

На питање да ли има неслагања између њега и премијера и министра унутрашњих послова Ивице Дачића о томе, рекао је да за тако нешто сада чује први пут, да се са Дачићем управо чуо и да су разговарали на више тема, па и о одржавању Параде.

Вучић је рекао да донети одлуку није лако, "не што би неко желео једно или друго", већ да морају "као професионалци одлуку донети у складу са поштовањем сигурности и безбедности грађана".

"У складу с тим донећемо одлуку", поручио је Вучић, а на питање зашто се одлука доноси тек данас, одговорио је да се увек праве процене, па да се последњег дана знају све информације, јер увек нешто може да се промени.

Закључио је да одлука не може да се доноси месец дана пре неког догађаја, већ да се увек морају имати у виду и последње процене.

Шеф делегације ЕУ Мајкл Девенпорт позвао власти Србије да покажу одлучност и обезбеде да се сутра, у миру одржи Парада поноса у Београду.

Организатори Параде поноса најавили су да је све спремно за њено одржавање, истичући да очекују да ће шетња бити одржана, али да још нису добили безбедносну процену.

Омладина ДСС-а противи се одржавању Параде поноса, која је, како истичу, још један ултиматум са Запада и први корак ка урушавању брака, породице и традиционалних вредности.

Синдикат српске полиције од директора полиције Милорада Вељовића затражио је да, уколико буде дозвољено одржавање Параде поноса и других скупова заказаних за суботу, као "учесник-гост" буде уз своје потчињене који ће обезбеђивати тај скуп.

На разним локацијама у суботу 28. септембра, за када је најављено одржавање шетње у оквиру Параде поноса, противници те манифестације, који траже њену забрану, пријавили су полицији организовање укупно осам скупова.

"Образ", СНП "Наши", Сабор "Заветници" и још неколико организација и појединица пријавили су за исти дан одржавање седам скупова, наводећи да желе мирно и достојанствено да организују та окупљања.

Испред зграде Владе Србије 28. септембра протест је најавио и покрет "Двери".

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару