Бачка, њиве обрасле у коров

Неколико хиљада хектара плодних државних ораница у Бачкој зарасло у коров, а због лењости власти пољопривредници не могу да је обрађују. Решени да помогну пољопривредницима, посланици републичког парламента одлучили су да посредују између суботичких власти и Владе.

Најплодније српске њиве, које су некада обрађивали најбогатији војвођански ратари, данас су запарложене, а пољопривредници у Бачкој седе скрштених руку. Због небриге републичких и локалних власти, 14 хектара државног земљишта годинама нико не сме да користи.

"Пошто за сада још немам могућности да купујем друго земљиште, једини начин да проширим своју производњу је да закупим државно земљиште", прича пољопривредник Иван Видаковић.

"Имали смо намеру, ако овај програм буде одобрен, нас неколико пољопривредника на 40 хектара да засадимо слачицу", каже пољопривредник Данијел Ковачевић.

Пре седам година, општина Суботица дала је црквама 700 хектара земљишта, а потом још толико, на основу Закона о реституцији. Град никад није затражио враћање првих 700 хектара и то је блокирало коришћење чак 14 хиљада хектара државног земљишта.

"Самим тим што је то земљиште дато бесплатно на коришћење, и република и покрајина и општина су ускраћене за више стотина хиљада евра. увек говоримо, како пара нема, а сад занемарујемо тај износ", каже Мирослав Киш из Асоцијације пољопривредника.

Зато је Скупштина Србије притекла у помоћ. Посланици републичког одбора за пољопривреду дошли су на Палић и развезали Гордијев чвор између града Суботице и Републике.

Председник Одбора за пољопривреду Скупштине Србије Александар Сенић каже да су од Министарства пољопривреде добили обећање да ће бити дата сагласност на давање пољопривредног земљишта у закуп.

"Мислим да смо тиме решили велики проблем, јер ће пољопривредници коначно моћи да лицитирају земљиште, јер су агророкови увелико истекли", каже Сенић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару