Читај ми!

Деценија стипендије "Др Зоран Ђинђић"

Више од 450 младих стручњака из Србије и других држава региона имало прилику да стекне радно искуство у некој од компанија у Немачкој, захваљујући Фондацији др Зоран Ђинђић, која обележава десет година од почетка Програма стипендија немачке привреде.

Фондација др Зоран Ђинђић, у сарадњи са Одбором немачке привреде за исток, обележила је десет година од покретања Програма стипендија немачке привреде.

Више од 450 младих стручњака из Србије и других држава региона имало је прилику да стекне радно искуство у некој од компанија у Немачкој. Визија Зорана Ђинђића била је да доведе Србију ближе Европи, а Србија никад није била ближа ЕУ него што је сад, рекао је немачки амбасадор у Србији.

"Нова влада учинила је историјски напредак у нормализацији односа Београда и Приштине и ЕУ и моја земља су спремне да га поздраве. Уверен сам да ће након одлуке Европског савета у децембру, почети приступни преговори са ЕУ. Србија је испунила услове за план имплементације, а једини преостали услов је примена споразума Београда и Приштине", рекао је амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм.

Повод за оснивање Фонда је био трагичан, али се он, како је рекла Ружица Ђинђић захваљујући немачкој влади и Одбору немачке привреде за исток, претворио у корисну и практичну могућност да млади стручњаци из Србије стекну искуство у Немачкој.

"Стипендија др Зоран Ђинђић је била прекретница кад сам први пут од факултета и оног што сам учио добио праксу и то у једном великом систему какав је немачки, поготову за нас инжењере", каже Коста Јовановић, асистент на Електротехничком факултету у Београду.

Данијела Чабаркапа, саветница у Агенцији за страна улагања, истиче да јој је стипендирање помогло да много научи и постане свесна свог знања и могућности.

"Знамо како да се опходимо као студент који није имао неког претходног нарочитог искуства. То је изузетна прилика коју смо сви веома добро искористили и били смо у стању да после повратка овде то имплементирамо, да се осећамо много сигурнији и свеснији себе, и да знамо шта можемо и колико можемо", рекла је Чабаркапа.

Заинтересовани за Програм стипендија немачке привреде др Зоран Ђинђић могу да се пријаве од 1. октобра до 10. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару