Читај ми!

ЕУ помаже реформу социјалног сектора

Европски комесар за запошљавање и социјалну политику Ласло Андор се свог првог радног дана сусрео са петорицом српских министара и председником парламента. Циљ је да ЕУ помогне реформу социјалног сектора у Србији, где је сваки четврти одрасли становник незапослен, а готово петина становништва сиромашна.

Сваки четврти становника Србије је без посла, а сваки пети на ивици сиромаштва - како да се те бројке промене? У Београд је стигао европски комесар за запошљавање, социјална питања и инклузију, чиме је почело креирање Програма реформи запошљавања и социјалне политике.

Првог радног дана европски комесар за запошљавање и социјалну политику Ласло Андор сусрео са петорицом српских министара и председником парламента. Почела је анализа стања, бројањем незапослених и тражењем решења.

"Стопа незапослености достигла је 25 одсто, са великим уделом оних који дуго немају посао, то и чињеница да 50 одсто младих нема посао чини ситуацију алармантном. Ово захтева реформу, а Србија треба да размотри делотворност постојећег социјалног система", указао је Андор.

Европа жели да се обрачуна са високим стопама незапослености, тако у фокус ставља тзв. политику флексигурности - у преводу лако запошљавање и лако отпуштање радника. У Србији се нови закон о раду пише и очекује се да се пред посланицима нађе најкасније на пролеће.

"Лако је рећи хоп, тешко је скочити. Ја вам сада не могу рећи које подјединости ће ући у сам закон јер то не зависи од мене него од свих учесника", рекао је Јован Кркобабић министар рада, запошљавања и социјалне политике.

Учесници социјалног дијалога за сада супротстављени. Бранислав Чанак, председник Уједињених гранских синдиката Независност каже да у Европи отуштање јесте много лакше него код нас, али да тамо постоји и механизми који амортизују то стање.

"Ако се неко у Европи нађе у стању незапослености и чека га најмање 15 решења од синдиката, послодавца до државе који ће му помоћи да што мање буде у стању незапослености. Код нас нема ничег од тога", објашњава Чанак.

Непознаница је и обавеза послодаваца да радницима исплаћују отпремнину за све године радног стажа, а не само за оне које су провели у њиховим компанијама.

Тим и осталим питањима бавиће се домаћи и европски тимови. Србија је прва земља у региону којој ће ЕУ помоћи да реформише социјални сектор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару