Читај ми!

Покренут Програм реформе политике запошљавања

Са циљем да се смањи сиромаштво и незапосленост у Србији је данас покренут Програм реформе политике запошљавања и социјалне политике. Европски комесар за запошљавање Ласло Андор рекао да је Србија прва у региону покренула такав програм. Министар без портфеља Бранко Ружић указао да је у Србији незапосленост 24 одсто, а у категоријама младих и до 50 одсто.

У Србији је данас покренут Програм реформе политике запошљавања и социјалне политике, који има за циљ да у земљи, уз подршку ЕУ, смањи сиромаштво и незапосленост, рекао је министар без портфеља Бранко Ружић.

Комесар за запошљавање, социјална питања и инклузију Европске комисије Ласло Андор, са којим је Ружић претходно разговарао, указао је на истој конференцији за новинаре у Влади Србије да је Србија прва земља у региону у којој је тај програм покренут у циљу ублажавања сиромаштва и незапослености.

Испод границе сиромаштва живи девет одсто становништва, 20 одсто грађана је на граници сиромаштва, незапосленост је 24 одсто, 50 одсто младих не ради, а 14 одсто становника нема основну школу, рекао је Ружић.

"Ове бројке указују на стање које не одговара нашем европском духу и жељи да крупним корацима наставимо преоцес приступању ЕУ, зато је важно да се цео тај процес примени на терену", рекао је Ружић.

Програм ће, како је Ружић навео, бити усмерен на највеће изазове у Србији везане за запошљавање, социјално угрожене и маргинализоване групе, како би се држава припремила за свеобухватну реформу која би требало да резултира смањењем тих проблема.

Према Ружићевим речима на састанку, коме је присуствовао и министар за рад, запошљавање и социјалну политику Јован Кркобабић разговарано је и о инклужији Рома, и других мањинских група, као и о правима детета.

"Србији предстоји озбиљан рад"

Кркобабић је указао на то да Србији предстоји мукотрпан, озбиљан и одговоран рад на решавању широког дијапазона проблема, те да је "лако рећи хоп, а тешко скочити".

"Пред нама је тежак искорак, који зависи само и искључиво од нас. Земља је у дубоким социјалним и економским проблемима, али упоран рад, координација и укључивање свих категорија грађана могу уродити плодом", рекао је потредседник Владе и указао да Србија ипак неће моћи сама да реши све проблеме, због чега је за помоћ замолио Андора и ЕУ.

Програм реформи политике запошљавања и социјалне политике, ће дати одговор у више области - тржишта рада, запошљавања, развијања вештина и знања, социјалне правде и инклузије. У његовој изради и примени, како је најављено, учествоваће сви социјални партнери и представници цивилног друштва.

Андор је рекао да је у Србији, као и другим земљама Балкана, економска криза оставила велики траг кроз повећање стопе незапослености, сиромаштва и социјалних разлика. Додао је да посебно забрињава висок ниво незапослености међу младима.

"Потребно је Србију охрабрити да створи нови економски модел како би то било могуће. Остаје и проблем сиромаштва јер у овом тренутку око 20 одсто људи живи на ивици сиромаштва", рекао је Андор и указао да Србија мора да учини више да специјализује радну снагу за одржив развој и одређена занимања.

Према његовим речима, интензивирања социјалног дијалога који је у Србији недовољно развијен има велики значај.

"Верујем да ови изазови као што су незапосленост и сиромаштво, или проблеми у образовању, захтевају свеобухватни приступ и реформу, а Србија треба да размотри делотворност постојећег социјалног система и мера", рекао је Андор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару