Читај ми!

Неће бити несташице лекова

Док не крене централизована јавна набавка, државне апотеке могу по хитном поступку да спроводе јавну набавку медикамената, сазнаје РТС. У наредне две недеље, лекови који недостају могли би да се нађу у државним апотекама.

На помолу је решење проблема у вези са несташицом лекова. Како РТС сазнаје, док не крене централизована јавна набавка, државне апотеке могу по хитном поступку да спроводе јавну набавку медикамената. У наредне две недеље, лекови који недостају могли би да се нађу у државним апотекама.

Да ли ће слика празних полица у државним апотекама постати наша реалност? Ових дана одговор зависи искључиво од исхода спора апотекарских установа са државом око јавних набавки. Како РТС сазнаје, на несугласице је стављена тачка.

Драгана Симић из Апотеке "Београд" каже да је договорено да управа за јавне набавке на предлог апотеке и на захтев Министарства здравља изађе у сусрет свим апотекама које се обрате и дозволи им спровођење тзв. хитног поступка, тј. поступка са скраћеном процедуром.

"Ми ћемо тај поступак покренути одмах после добијања званичног мишљења. То би нам омогућило да у наредних 10-15 дана почнемо да радимо континуирано снабдевање лековима", каже Симићева.

Проблем је настао због непримењивања Закона о јавним набавкама. Апотекари су раније тражили да буду изузети од његовог спровођења, а из Управе за јавне набавке су говорили да закон мора да се поштује.

"Тек марта месеца донета је уредба да Фонд неће спроводити централизоване набавке у овој години. Можда апотеке нису имале на време и да у складу са њим планирају своје јавне набавке", каже Ђорђе Белензада из Управе за јавне набавке.

Ових дана, у већини државних апотека ситуација готово идентична, трошиле су се залихе.

Снежана Цмиљанић Милојевић из Националног инвалидског удружења ''ИЛЦО'' Србије каже да је од 1. априла обустављена набавка нових помагала.

"До сада су апотеке уобичајено свака два дана набављали помагала и већ је доста времена прошло и осећа се несташица у појединим апотекама", каже Цмиљанић-Милојевић.

За сада у државним апотекама нема појединих диуретика, антибиотика, лекова за срчане болеснике и астматичаре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару