Читај ми!

Нова листа лекова

Данас на снагу ступа нова листа лекова РФЗО-а, допуњена са око 80 медикамената. Први пут на листу лекова стављени су дијететски производи намењени ентералној исхрани.

Нова листа лекова Републичког фонда за здравствено осигурање, допуњена са око 80 медикамената, ступа на снагу данас.

По први пут на листу лекова стављени су дијететски производи намењени ентералној исхрани, рекла је портпаролка РФЗО-а Сања Миросављевић за Танјуг.

Значај тих дијететских производа у ентералној исхрани је огроман у току лечења, али и побољшању квалитета живота осигураних лица која болују од ретких болести, а која су због прогресије саме болести изгубила акт гутања и којима је ентерална исхрана неопходна.

По први пут на Листу Б лекова стављен је и раствор за испирање мокраћне бешике, "испирол" (манитол, сорбитол), који се користе код операције мокраћне бешике.

На Листу Б је стављен и лек који се примењује у превенцији венске тромбоемболије код одраслих пацијената који се подвргавају елективном хируршком захвату замене кука или колена, а реч је о леку "прадаxа" (дабигатранетексилат) у облику капсула.

На Листу А лекова стављен је и лек "цертицан" (еверолимус) у облику таблета, који се користи у профилакси одбацивања органа код одраслих пацијената са малим или умереним имунолошким ризиком који су добили алогени трансплантат бубрега или срца.

На Листу лекова стављен је и антибиотик "тридоx" (цефподоксим), прашак за оралну суспензију, а у питању је цефалоспорин III генерације, који се користи у лечењу уринарних инфекција, инфекција доњег респираторног тракта и код упале средњег уха.

Лекови који су у 2012.години били дефицитарни, односно за које носилац дозволе за пуштање лека у промет лека у Србији није успео да обезбеди контиунитет у снабдевању тржишта, стављени су на Листу Д (листу нерегистрованих лекова), а то су "фуросемид" таблете, "аминофилин ретард" таблете и "аценокумарол".

Лек "земплар" у облику капсула и раствора за инјекције који се користи код осигураних лица који се налазе на хронично програму дијализе, са Листе Ц прешао је на Листу Б, а самим тим и увођење лека у терапију у дијализним центрима, омогућена је већа доступност лека осигураним лицима.

Из РФЗО-а поручују да је од посебног значаја стављање на Листу Б лека "верапамил" ињекције, које су се до сада налазиле на листи Д и увозиле као нерегистрован лек.

Лекови скинути са Листе лекова због истицања дозвола за стављање лека у промет, а коју носилац дозволе није обновио су: "нистатин" прашак за оралну суспензију, "нистатин" маст, "бромокриптин" таблете од 10 мг за Паркинсонову болест, док су од 2,5 мг остале на листи, "видеx" капсула из групе антибиотика, "габанеурал" за неуролошка обољења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару