Читај ми!

Варади: Недоследност Трибунала

Ослобађајућа пресуда Момчилу Перишићу у Хагу неће утицати на тужбу против Србије за геноцид, сматра професор међународног права Тибор Варади. Тешко оспорити да постоји недоследност у одлукама Хашког трибунала, рекао Варади.

Професор међународног права Тибор Варади оценио је да ослобађајућа пресуда Трибунала у Хагу за генерала Момчила Перишића неће утицати на положај Србије у процесу по тужби за геноцид коју је против ње Међународном суду правде поднела Хрватска.

"Исто тако ни положај Хрватске, коју је Србија противтужбом оптужила за геноцид током акције 'Олуја' и 'Бљесак', неће бити ништа бољи због ослобађајуће пресуде Анти Готовини", рекао је Варади у интервјуу за Политику.

Варади је објаснио да оно што није геноцид, није релевантно за Међународни суд правде, а ни Перишић ни Готовина нису били оптужени, ни првостепено осуђени за геноцид.

Он је, међутим, оценио да се ослобађањем Перишића, о чему је одлука донета у четвртак, ствара атмосфера у којој је све теже наставити спор пред Међународним судом правде.

Према речима Варадија, веома је важно то што су том пресудом, како сматра, "маркантно раздвојене" улоге Војске Југославије и улоге јединица Војске Републике Српске и Српске војске Крајине, и што се умањује утицај Војске Југославије на те формације.

Он је рекао и да је тешко оспорити да постоји недоследност у одлукама Хашког трибунала, јер су неки други српски генерали осуђени на основу командне одговорности, али и због тога што је Перишић првостепено осуђен на вишегодишњу казну, а сада ослобођен, иако нису нађене битно нове чињенице.

Варади није желео да говори о томе да ли постоји политички утицај на Трибунал, већ је рекао да је то "један од могућих разлога", а рад те институције ће проценити историја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи