Читај ми!

Накнада уместо претплате за РТС и РТВ

Предлог закона којим ће бити регулисана наплата накнаде за Радио-телевизију Србије и Радио-телевизију Војводине, биће завршен у првој недељи марта, најављују из Министарства културе и информисања. Нови систем наплате требало би да почне да се примењује током лета.

По Закону о електронским медијима, који би требало да буде завршен наредне недеље, биће уведена накнада за РТС и РТВ, која ће се плаћати уз порез на некретнине, најавио је помоћник министра за медије Драган Коларевић.

У Министарству културе сматрају да ће се тиме решити проблем финансирања јавних сервиса, јер ће, процењују, 70 одсто грађана који имају некретнине и плаћају обавезе, плаћати и накнаде за два јавна сервиса.

Коларевић је на конференцији за новинаре рекао да очекује да тај закон до лета буде усвојен у парламенту и прецизирао да то неће бити порез већ накнада која ће се плаћати уз уплатнице уз порез и износиће 500 динара, као досадашња претплата.

"Предлог закона о електронским медијима којим ће бити регулисано питање накнада за РТС и РТВ, требало би до краја априла да буде упућен Скупштини Србије у хитну процедуру, а циљ је да буде усвојен до лета", навео је Коларевић.

Прецизирао је да ће наредне недеље бити одржан још један састанак са стручњацима Министарства финансија који треба да предложе механизме наплате накнаде за РТС и РТВ, али да се засад зна да ће поједине социјалне и друге категорије грађана бити ослобођене те обавезе.

Према његовим речима, требало би да се накнада за РТС и РТВ наплаћује по садашњој цени од 500 динара, односно око 6.000 динара годишње, а још није договорено да ли ће се наплаћивати квартално, или месечно, са 12 појединачних уплатница.

"Циљ је да се повећа наплата накнада за РТС и РТВ, да би те куће биле финансијски стабилне и независне", рекао је Коларевић и додао да око 70 одсто грађана плаћа порез на некретнине и да је прогноза да би тај проценат плаћао и накнаду за јавне сервисе.

Навео је да претплату за РТС тренутно плаћа мање од 35 одсто грађана који имају ту обавезу и да се процењује да ће наплата ТВ претплате уз рачуне за струју бити смањена на 25 одсто.

Говорећи о закону о информисању, о којем би у понедељак требало да почне јавна расправа, Коларевић је рекао да је тим предлогом предвиђена приватизација агенције Танјуг до 1. јануара 2014. године.

Додао је да ће Танјуг бити приватизован по Закону о приватизацији, а да је престанак буџетског финансирања јавних гласила која се финансирају из јавних прихода предвиђен за 1. јануар 2014. године.

"Засад је, по закону, планирано да потпуни престанак финансирања Танјуга из буџета буде средином 2014", рекао је Коларевић.

У надлежном министарству кажу да је успех то што је законска регулатива у медијима, после трогодишњег одуговлачења, приведена крају.

Министар културе и информисања Братислав Петковић каже да се паралелно са активностима у вези са Законом о јавном инфоирмисању, интензивно се ради на Закону о електронским медијима.

"Он ће садржати низ чланова који регулишу питање статуса РТС-а и РТВ-а, будућег статуса РРА и увођењем нових појмова у складу са директивама Европске уније", каже Петковић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи