Читај ми!

Приватна "размишљања" државног чиновника

Генерални директор РТС-а запрепашћен изјавама заменика директора Канцеларије Владе за сарадњу с дијаспором Александра Влајковића у којима оспорава карактер РТС-а као јавног сервиса. Директорка Канцеларије ограђује се од Влајковићевих изјава.

Са највећим запрепашћењем смо у дневном листу Ало прочитали изјаву Александра Влајковића, до пензионисања радника РТС-а, којом, у својству председника НВО "Уједињени телевизијски експерти", директно доводи у питање РТС као јавни сервис, тврдећи да програм РТС-а није програм јавног сервиса, каже генерални директор Радио-телевизије Србије Александар Тијанић у писму које је, у име Колегијума РТС-а, упутио директорки Канцеларије Владе Србије за сарадњу с дијаспором, чији је Влајковић заменик.

У писму директорки Славки Драшковић, Тијанић подсећа да се Влајковић пита "по ком је основу уопште РТС добио право да наплаћује претплату доводећи у питање нова законска решења које припрема група стручњака".

Тијанић упозорава да РТС намерава да се Влајковићевим ставом бави у информативном програму, подсећајући да тај високи државни чиновник директно позива на непоштовање закона о претплати, негира вишегодишњи труд и резултате 4.000 запослених и да не признаје европске оцене према којима је РТС међу најуспешнијим јавним сервисима Европе.

Због тога је генерални директор РТС-а од директорке Канцеларије затражио одговоре на неколико питања.

Једно од питања је: "Да ли су овакве оцене Влајковића о програму Јавног сервиса Србије уједно и званичан став Канцеларије за дијаспору и може ли високи државни чиновник Влајковић, ваш заменик и на платном списку Владе, у јавности истовремено да наступа као председник и оснивач невладине организације УТЕ, чији се смисао постојања исцрпљује у медијском рату против РТС-а и враћању Влајковића на послове са дијаспором која о том чиновнику има веома контроверзне ставове?"

Тијанић, такође, пита и на који се документ надлежног министарства, било које од српских влада у последњих седам година, или оцене било које европске институције о РТС-у као "непостојећем Јавном сервису Србије", позива Влајковић.

"Да ли је позивање на неплаћање претплате, на шта се суштински своди Влајковићев став о 'изношењу намештаја, фрижидера и шпорета', из кућа грађана који не плаћају претплату, заправо јавни позив на непоштовање закона уведеног још 2002? Од кога је Ваш заменик добио овлашћење, уз дужан респект према његовом положају у Канцеларији и невладиној организацији УТЕ, да крши закон или позива на непоштовање закона?", наводи се у писму.

На крају писма, Тијанић оцењује да иступ представља Влајковићев "наставак вишегодишње хајке на РТС", питајући "хоће ли се таква пропагандистичка кампања наставити са положаја заштићеног државног чиновника који сматра да се на њега закон и обавезе не односе" и да ли Влајковић има подршку директорке Канцеларије "у својим оценама најгледанијег телевизијског програма у Србији и програма којем милионско гледалиште поклања свакодневно највише поверења".

"Будући да је сарадња Ваше Канцеларије и Јавног сервиса Србије кренула у добром смеру, захваљујући Вашем заузимању, надамо се да нас овај крупни инцидент вођен приватним мотивима, неће битније омести у нашим пословима", истиче се у писму.

На крају, Тијанић наводи да "размере тврдњи чиновника Влајковића", са положаја заменика директора Канцеларије Владе за сарадњу с дијаспором, "имају скандалозну црту директног напада на Јавни сервис, његов програм, законски положај и све што је Србија у том смеру постигла у преговорима са Европом око медија".

"Не можемо оставити без одговора такав насртај са званичног места", закључује директор РТС-а.

У одговору Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, који је потписала директорка Славка Драшковић, наводи се да "ставови Александра Влајковића не представљају званичан став" те канцеларије.

Истиче се, такође, да Владина служба нема везе са организацијом "Уједињени телевизијски експерти".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи