Читај ми!

Ревизија коришћења буџета

Oве године ћe почети и ревизија сврсисходности коришћења средстава буџета, посебно са становишта употребе ресурса као што су службена возила, али и других ресурса важних за Србију, најавио председник Савета ДРИ Радомир Сретеновић.

Председник Савета Државне ревизорске институције Радомир Сретеновић најавио је да ће ове године почети и ревизија сврсисходности коришћења средстава буџета, посебно са становишта употребе ресурса као што су службена возила, али и других ресурса важних за Србију.

Тема управљања ресурсима је веома значајна, а наш допринос томе ће бити кроз прву пилот ревизују сврсисходности са стратешким партнерима из Холандије, рекао је Сретеновић на скупу "Злоупотреба јавних ресурса".

Сретеновић је навео да се ревизија сврсисходности популарно назива "три Е" - економичност, ефикасност и ефективност.

"Приликом избора теме коју би радили кроз ту пилот ревизију сагледавали смо многе критеријуме и елементе и дошли смо до закључка да кренемо са управљањем службеним возилима код директних буџетских корисника", рекао је Сретеновић.

Он је додао да је циљ ревизије да се установи да ли се управљање тим возилима одвија на економичан, ефикасан и ефективан начин, односно на који начин се употребљавају возила и у које сврхе.

Према његовим речима, суштина ревизије сврсисходности је да се утврде тачни подаци на који начин се службена возила, код директних корисника буџета, користе.

Сретеновић је указао да у Србији не постоји ниједан орган који може да да збирне податке о броју, врсти возила, трошковима одржавања и утрошка материјала, али и да је ДРИ у том смислу започео са претходним поступком ревизије где тражи обавештење свих директних корисника буџета да доставе структуру и сврху возила, кубикажи и колики су трошкови 2012. потрошени на име њиховог одржавања.

"Према подацима Агенције за борбу против корупције и Управе за заједничке пославе у Србији има више од 24.000 возила, али се претпоставља да је у употреби више од 30.000 њих", рекао је Сретеновић и додао да постоје подаци да се возила набављају из неких разлога, а да нису потребна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи