Читај ми!

Наука 2024: Биљка као зачин

Од велике зачинске грознице, до тренутка када су нестали са блиставе позорнице моћи, зачини су својим заносним аромама проткали једну од најузбудљивијих прича људске цивилизације.

Чињеница да им данас не приступамо са истим страхопоштовањем и жаром, не чини их мање занимљивим – управо због тог богатог историјског и митолошког ткања које је постало нераскидиви део њихове привлачности.
Kако бисмо боље разумели некадашњу фасцинацију зачинима и такозвану зачинску грозницу, посетили смо изложбу "Биљка као зачин. У царству боја, мириса и укуса" у Галерији Природњачког музеја на Kалемегдану. Уронили смо у порекло нестварних мириса и боја, и полагано почели да схватамо шта су то зачинске биљке и како су зачини обликовали свет.

Саговорници: др Урош Бузуровић аутор, мср Тамара Огњевић и др Мамбата Тушара

Директор фотографије: Александар Беатовић

Уредник емисије: Ивана Ковачевић

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње