Читај ми!

Друга хроника 58. Битефа

У другој Хроници 58. Битефа ће бити речи о истраживачким сценским поетикама у Србији, Хрватској и Словенији.

Представа "Правићемо нешто о рату, роду и слободи, зваће се: шта би рекла Челзи мени“ аутора Ирене Ристић и Ђорђа Живадиновића Гргура, у продукцији групе Хоп.Ла!, и у сарадњи са Културним центром Београда припада тематској групи предавања-перформанса на овогодишњем фестивалу. Дело је замишљено као особени позоришни претрес инспирисан радом америчке узбуњивачице Челси Менинг, трансродне жене и бивше обавештајке америчке војске. Настао је према мотивима њене књиге која је проблематизовала наше схватање империјалних ратова и проширила поље борбе за родну правду. Њена животна прича и борба су полазиште овог перформанса који покреће низ питања, између осталих: Колико знамо о насиљу које се врши у служби профита, под изговором либерализације? И какав је наш однос према ономе што знамо?

У наставку 58. Битефа публика је могла да види "Будућност“ редитеља Жиге Дивјака, једну заводљиву и дубоко ироничну представу о људском немару према Земљи. Ово жанровски необично, измичуће дело има елементе пантомиме, перформанса, физичког и плесног театра, као и филмског језика, а реч је о словеначко-српској копродукцији, у извођењу словеначких и српских глумаца, скоро без изговорених речи. Радњу прате титлови, пројекције текстова који откривају особености живота албатроса, морских птица које страдају због индустријског немара према екосистему. Чињеница да се ове речи не изговарају уживо, већ да теку немо, у позадини, суптилно изоштрава њихову критичку снагу због симболичке тишине, али и контраста.

У главном програму је затим приказано још једно предавање-перформанс, ауторке Јасне Жмак, као копродукција хрватских и словеначких институција - "This Is My Truth, Tell me Yours“. У овом монодрамском извођењу, драматуршкиња, списатељица и извођица Жмак истражује однос према уметничкој продукцији, преиспитујући властите и туђе ауторске позиције, као и одговорност и анксиозност које оне подразумевају. Полазиште извођења је лично искуство из 2011. године када је Жмак, као гледатељка представе МандићСтрој редитеља Бојана Јаблановца и глумца Марка Мандића, због пуцања сценског пиштоља добила тинитус и хиперакузију (озбиљне поремећаје слуха).

А фестивал Битеф не чини само главни, такмичарски програм, већ и бројни пратећи садржаји, о којима ће такође бити речи у овој хроници.

Аутор и уредник емисије Ана Тасић

Сарадник Јована Јанковић

Режија Милица Митровић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи