Читај ми!

Урбаниста мора бити архитекта - Никола Добровић

Изложбом Под заставама модерних покрета, отвореном 24. маја,у Галерији САНУ, почиње обележавање 2022. као године посвећене академику, универзитетском професору, изузетном архитекти, урбанисти, Николи Добровићу. Овом обележавању придружују се и Образовно научни програм РТС-а, документарним филмом, названим по цитату проф. арх. Божидара Милића Архитекта не мора бити урбаниста, али урбаниста мора бити архитекта.

Никола Добровић је рођен, школовао се, радио и градио у различитим државама које су мењале имена и границе. Најмлађи брат Петра Добровића, сликара, рођен је у Печују. У Прагу је завршио чувени Чешки технички универзитет, један од водећих у Европи. Његове грађевине налазе се у Прагу, Дубровнику, Херцег Новом, Игалу. Једино Добровићево дело у Србији је ансамбл зграда Министарства одбране и Генералштаба Војске Југославије, грађен између 1956. и 1963. Зграде су погођене током НАТО бомбардовања, 1999, у два наврата, у ноћи између 29. и 30 априла и урушене. Добровићев Генералштаб се од 2005. налази у Каталогу непокретних културних добара на територији града Београда.

Екипа документарног филма забележила је тренутно стање свих Добровићевих зграда, изграђених од 1931. до 1963, у Дубровнику, на острву Лопуд, Херцег Новом, Игалу. У емисији ће бити први пут објављене фотографије једне зграде двочланог ансамбла ансамбла Генералшзаба, снимљене из друге урушене зграде, непосердно после бомбардовања.

Учествују аутори изложбе проф. др Марта Вукотић Лазар и арх. Бојан Ковачевић. О богатој архивској грађи која се управо дигитализује говори академик Александар Костић, управник АВА И Центра за дигитализацију САНУ.

У овом документарном филму, осветљена је и занимљива, јединствена, бујна личност Николе Добровића,човека дубоке концентрације и фокусираности, страсти, посвећености појединим пројектима, али и визији града као целини. Добровић је међу савременицима, али и наручиоцима посла, био познат као човек који је ишао испред свог времена, није правио уступке и компромисе, непоколебљив у својим замислима, познат као и прилично незгодан за сарадњу.

О томе каква је био особа, говори Весна Пешић, социолошкиња, сестричина Иванке Добровић, Николине супруге. О сећањима, на свог професора, као и о његовом делу, улози у Урбанистичком институту, односу према граду и његовим становницима, говоре бивши Добровићеви студенти, данас угледни стручњаци који су градили Београд, предавали студентима Архитектонског факултета и аутори су бројних књига и студија: проф.арх. Александар Стјепановић, арх. Живојин Бата Кара Пешић, арх.Драгољуб Бакић, арх. Ђорђе Бобић. Саговорници помињу часну дрскост Николе Добровића, и корен његове непоколебљивости која је понекад изгледала као дрскост и прекост, налазе у изванредном образовању, сигурности у сопствено знање и поштовању професионалне етике.

Уредник: Мирјана Бјелогрлић, продуценти Добривоје Илић и Јелка Гук, сниматељи Драган Лапчевић и Димитрије Хаџи Николић, музички уредник Ана Павловић, дизајнер звука Небојша Драгићевић, графички дизајнер Александара Шуша, монтажер Мирослав Николов, редитељ Ивана Стивенс.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару