Да Можда Не

У емисији Да Можда Не говориће се о шпијунима у Србији. Премијер Александар Вучић је после седнице Бироа за координацију служби безбедности изјавио да су српски безбедносни органи установили појачано дејство, са већим бројем припадника, страних обавештајних служби и са запада и са истока.

Обелодањено је да је високи функционер Управе криминалистиче полиције одавао оперативне податке страним службама и да се против њега води поступак. На истој конференцији је откривено и да су на територији Србије припремане различите илегалне активности везане за територију Црне Горе, али је речено да то нису "ови који су ухапшени доле".

Иако је код нас омиљена тема издаје и издајника, откривених и процесуираних случајева шпијунирања и нема баш пуно. У скоријој историји најпознатији је случај Момчила Перишића, бившег начелника Генералштаба Војске Југославије и потпредседника Владе Србије, који је ухапшен 2002. године у мотелу "Шарић" на Ибарској магистрали, док је размењивао поверљива документа, која су се односила на учешће припадника ВЈ у ратним операцијама на простору бивше СФРЈ са службеником америчке амбасаде.

Пре неки месец су се и оперативци БИА похвалили да су привели особу која се сумњичи за одавање информација од државног значаја. Приведен је Чедо Чоловић, пензионисани официр Војске Републике Српске Крајине, који се за хрватске службе, бавио официрима ЈНА, због дела почињених током рата 1991-95. године.

Супротно од очекивања, премијер Александар Вучић је после седнице Бироа за координацију служби безбедности изјавио нису наишли на умешаност било ког политичара из Србије, а ни из Црне Горе.

Какве су поруке ове шпијунске афере? Ко нас шпијунира, како долазе до података, са киме сарађују и ко је одговоран за такво стање? Зашто се Србија нашла на удару и истока и запада? Шта је интерес западних обавештајних служби, а шта источних? Чији је бивши командант српске Жандармерије Дикић, ко га напада, а ко брани и зашто? Како је могуће да политичари нису умешани у наведене случајеве? Где се налази моћ и приступ информацијама за које су заинтересоване стране обавештајне службе?

На ову тему ће говорити:

Зоран Мијатовић, бивши заменик начелника Ресора државне безбедности,

Предраг Петровић, извршни директор Београдског центра за безбедносну политику,

Александар Радић, војни аналитичар.

Мирослав Лазански, новинар.

Херој недеље: Силвана Веселиновић.

Аутор и уредник: Оливера Ковачевић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару