Лепша страна Србије- Градска општина Врачар -Београд

Лепша страна Србије- Градска општина Врачар -Београд Гледаоци ће имати прилике да се упознају са свим знаменитостима Општине Врачар градском општином Града Београдa. Садржај турске летописне белешке из 1560. године, која извештава о спаљивању моштију Светог Саве на дан 27. априла 1594. године по старом календару, означава Врачар као будуће средиште српске духовности.

На месту на коме је пре пет векова развејан пепео Светог Саве, првог српског архиепископа, утемељивача аутокефалне српске православне цркве и просветитеља, подигнут је велелепан православни храм. Храм Светог Саве постао је симбол српског православља и главно обележје Врачара и Београда.
Преко пута Храма пружа се друго велико архитектонско здање - зграда Народне библиотеке Србије, која са око 4 милиона јединица библиотечког материјала, представља једну од најзначајнијих националних институција.
Музеј Николе Тесле се налази на у Његошевој улици на Врачару. Музеј чува урну, целокупну личну оставштину великог научника, обимну преписку, бројне техничке цртеже, као и велики број оригиналних фотографија.
Паркови су битан сегмент сваког урбаног подручја.Паркови на Врачару обилују зеленилом које враћа енергију и жељу за предахом сваком пролазнику и туристи који реши да посети Београд и општину Врачар.Издвајају се : Карађорђев парк, Неимарски парк, Парк на Славији, Чубурски парк......
Најстарије дрво ( део некадашње Врачарске шуме) јесте стабло на Цветном тргу старо скоро 200 година.
Београдско драмско позориште oсновано је далеке 1947.године и налази се на подручју општине Врачар.
Професор универзитета , архитекта Ранко Радовић је 1970 године пројектовао занатско уметнички боемски центар Градић Пејтон. Пројекат је уклопио у постојеће липе и брезе и тиме створио особену амбијенталну целину.
Највећа и сигурно најпознатија београдска пијаца, Каленић, смештена је у средишту градске општине Врачар. Изграђена је 1926. године на Каленића гувну, једном од бројних задужбина предратног београдског богаташа и добротвора Влајка Каленића. Ово је најбоље снабдевена и најпопуларнија пијаца у престоници.
Вероватно највеће знамење Врачара су кафане. Оне су биле и остале места окупљања песника, писаца, новинара и боема.
Градска општина Врачар и њени грађани не заборављају своје великане уметнике који су живели на њиховој општини, постављајући спомен-плоче и обележја, а тиме их чувају од заборава.Између осталих: Соја Јовановић, Зоран Радмиловић, Петар Краљ....
Општина Врачар налази се у срцу Београда и има много тога да понуди, од културно историјских споменика , импресивне архитектуре до изванредних хотела и ресторана са најбољом и најразноврснијом понудом.
Аутор: Зоран Трифуновић

реприза, 16. јануар у 04:44 и 12:44

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару