Рашић за "Идемо даље"

Србија, после феноменталне и драматичне утакмице у Истанбулу, победила Хрватску и пласирала се у четвртфинале Светског првенства. Рашић играч одлуке. Марко Поповић "кривац" за кидање живаца. Хрватска се, више него часно, опростила од Мундобаскета.

Прва утакмица осмине финала Светског првенства у Турској, између Србије и Хрватске, донела је феноменалну борбу два велика ривала. На крају, "орлови" су имали више среће и нерава и савладали Хрватску (73:72). Јунак меча сигурно је Александар Рашић који је у кључним моментима, сачувао хладну главу и донео тријумф Ивковићевим момцима.

Многи су очекивали лаку и убедљиву победу Србије. Међутим, као што је и најављивано из нашег табора, Хрвати нису нимало наиван противник, што су изабраници Јосипа Вранковића показали од самог старта. Србија је повела 5:0, а онда су игру у своје руке преузели Хрвати.

Захваљујући одличном проценту шута и скоковима у нападу, "коцкасти" су дизали предност током целе прве четвртине. Србију није хтео шут, "орлови" су деловали несигурно и успавано, па су Укић и екипа то максимално искористили.

Већ у другом делу долази до "буђења" наших момака. Феноменалан је био капитен Крстић, док је Тепић одиграо своју најбољу утакмицу на турниру. Теодосић је деловао потпуно незаинтересовано за игру, али је био и одлично чуван од стране хрватске одбране.

Ипак, "плави" добијају другу четвртину резултатом 15:9 и на одмор између два полувремена одлази се са минималном предношћу Хрватске (36:34).

Већ на старту другог полувремена, Рашић "тројком" доноси вођство Србији, прво од почетних 5:0. Наши момци заиграли су знатно ангажованије, али нису успели да се "одлепе" на опипљивију предност. Бекови Хрватске Укић и Поповић били су нерешива енигма за нашу одбрану, а "из другог плана" помагали су им центри, Томић и Лончар.

"Орлови" добијају и трећу четвртину резултатом 20:14 и тада се чинило да ће момци Душана Ивковића успети да преломе меч. Мешутим на плус седам за Србију, Новица Величковић промашује два слободна бацања, Поповић постиже "тројку" и Хрватска се враћа у резултатски егал.

Теодосић и даље делује безидејно. Марко Томас одиграо је одличну одбрану на нашем плејмејкеру, понекада, чини се, грубље него што је дозвољено правилима игре, али је судијска тројка на данашњем мечу дозволила одбрану са више контакта, што је одговарало Хрватима.

Улази се у неизвесну завршницу. Поповић је тотални херој Хрватске. "Тројке", улази и слободна бацања, све је погађао омалени плеј Хрвата. Са друге стране, Рашић је био сигуран са линије слободних бацања и Србија не да предност.

На пола коша разлике за Србију, Теодосић губи лопту испод свог коша, Поповић је фаулиран и има прилику да донесе вођство свом тиму после много времена. Међутим, бивши кошаркаш Задра, промашује једно слободно бацање и резултат је изједначен 70:70.

Србија креће са средине терена, Рашић сјајно пролази иза леђа одбрани Хрватске и постиже лака два поена за нову предност Србије. Наш ривал креће у напад, поново је фаулиран Поповић. Овога пута, оба пута је прецизан, резултат нерешен, Србија има напад за победу.

Одговорност на себе поново преузима Рашић. Кошаркаш Партизана креће на улаз под хрватски кош и бива фаулиран, само секунд пре краја меча. Рашић погађа прво слободно бацање, друго промашује и Хрвати немају више времена за шут на кош. Србија је у четвртфиналу.

Најефикаснији код "орлова" био је капитен Ненад Крстић са 16 поена, јунак меча Александар Рашић постигао је поен мање. Тепић је меч завршио са два поена, али је био најбољи скакач (седам) и најбољи асистент (5) екипе.

Код Хрватске, Поповић је постигао 21 поен, имао 5 скокова и исто толико асистенција. Укић је постигао 11, а Банић 10 поена.

Србија ће у четвртфиналу играти против победника дуела између Грчке и Шпаније, који је на програму од 20 часова. Четврфинале се игра у среду, са почетком од 18 часова.

Број коментара 221

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару