"Орлови" без медаље

Репрезентација Србије није успела да се домогне бронзане медаље на Светском првенству у Турској. У борби за треће место од "орлова" је била боља Литванија која је победила резултатом 99:88. Најбољи играч Линас Клеиза који је постигао 33 поена, док је у српској репрезентацији Величковић постигао 18 кошева.

Репрезентација Србије остала је без медаље на Светском првенству у Турској. У борби за треће место од "орлова" била је боља репрезентација Литваније која је победила резултатом 99:88, по четвртинама 22:23, 16:25, 16:24, 34:27.

Изгледа да Дудини момци нису могли да се опораве од пораза дан раније у полуфуналу против Турске. "Орловима" је остало снаге да сјајним Литванцима парирају само једну четвртину.

"Зелени" су у својим редовима имали веома расположеног Линаса Клеизу који против Србије није знао за промашај. Овај играч је са 33 поена, од чега пет тројки, био убедљиво набољи играч на утакмици. Поред себе је имао и сјајног Јасаитиса који је поред 14 кошева укњижио и десет скокова.

Поред њих још су три играча имала двоцифрени учинак. Климавициус је постигао 15 поена, Калнеитис је постигао поен мање, док је Поциус меч завршио са 12 кошева.

За разлику од противника, у редовима "орлова" било је мало играча који су имали снаге да и против Литванаца играју на врхунском нивоу.

Новица Величковић био ј најбољи стрелац екипе са 18 кошева, Кешељ је постигао 12 а Савановић десет поена. Крстић је са осам ухваћених лопти био најбољи скакач тима, док је Рашић поделио чак десет асистенција.

Утакмица је само у првих десет минута била неизвесна, док је већ у наредном делу меча игра Србије пала, што су Литванци искористили да већ тада стекну сасвим солидну предност, коју су без проблема чували до краја меча.

Србија је одлично почела меч, кош Литванаца решетали су Рашић, Величковић и Кешељ, док је противника у игри држао сјајни Клеиза. У том делу игре Србија је у једном тренутку имала предност од девет поена разлике.

Ипак, после тога Литванци појачавају одбрану и играју много организованије у нападу, тако да се предност "орлова" брзо „топи". Најзаслужнији за то су Клеиза и Јанкунас који су са дистанце и из рекета пробили одбрану неше екипе. До краја четвртине Србија губи све конце игре и четвртину завршава са пола коша заостатка за противником.

У другој четвртини дошло је до великог пада у игри српских кошаркаша. Осим почетног коша Мачвана који је на кратко повратио предност Србији, Литванци су целу четвртину доминирали.

Незаустављив је био Клеиза који је сјајно улазио под кош, шутирао са дистанце и за три поена. У тим тренуцима одбрана над њим је била немогућа јер је овај кошаркаш погађао све што је упутио ка кошу.

Поред њега одлично је у нападу играо и Јаситис, који је користио сваку неопрезност српске одбране да поентира.

Одбрана "орлова" је подбацила у тим тренуцима, док је и у нападу виђена је веома лоша игра. Шут за три поена, који је био веома јако оружје на претходним мечевима, тотално је заказао.

Одбрана Литванаца само на тренурке се пробијала после индивидуалних акција српских кошаркаша, али то је било недовољно да се успешно парира противнику. Пред сам крај четвртине предност Литванаца достиже тада рекордних 13 поена, али Рашић успева да у последњој секунди тројком смањи предност на десет разлике.

"Потоп" Србије натавио се и у трећој четвртини. Опет је Клеиза немилосрдно "решетао" кош "орлова", а помоћ је опет имао од Јанкуниса. Одбрана српских кошаркаша никако није налазила начина да заустави ова два кошаркаша док напад и даље није функционисао.

Сјајни Клеиза, који је био непогрешив, у једном тренутку донео је предост од 22 поена својој екипи, што је била највећа разлика на мечу. Већ у тим тренуцима било је јасно да је за уморне "орлове" овај меч изгубљен.

Последњих десет минута игре Ивковић је покушао да убавцивањем Паунића, Мачвана и Тепића, који су најмање играли на мечу против Турака, освежи екипу. На тренутке то је давало неке резултате, јер је одбрана деловала боље док су и у нападу "орлови" успели да све чешће поентирају.

Ипак, Клеиза и Јасаитис никако нису давали Србији да направи неку већу серију. Све што су успели Дудини изабраници јесте да смање убедљиву предност Литванаца. На крају, успели су "орлови" да дођу на минус 11, а последњи кош на мечу постигао је Кешељ.

Србија је на овој утакмици примила невероватних 99 поена. Не памти се када је раније на неком званичном мечу наша репрезентација тако подбацила у одбрани.

Ипак, после свега виђеног на овом такмичењу, српски кошаркаши су заслужили само дивљење. Најмлађа репрезентација на турниру показала је да њено време тек долази.

Шампионат за Србију је завршен, медаља није освојена, али напредак у односу на прошлу годину је очигледан. Сви у Србији чекају тренутак када ће Дудини момци стасати у велику екипу, која ће доминирати европском и светском кошарком.

До тада, овим момцима, који су показали како се бори за своју земљу, на крају остаје само да се честита на свему.