Турска у финалу

Турска у финалу Светског првенства после победе над Србијом. Драматичан меч у Синан Ерден арени. Утаскмицу одлучио Тунчери 4,3 секунди до краја после грешке Кешеља, који је постигао 18 поена. Туркоглу 16 поена. Дабл-дабл Теодосића. Сутра са Литванијом за бронзу. Турци иду на Амере.

Свега 4,3 секунде делиле су изабранике Душана Ивковића од финала Светског првенства, али је Тунчери срећно побегао одбрани српске репрезентације и лаганим полагањем одвео Турску у финале где их чекају моћни Американци. 

Србија је већим делом утакмице контролисала игру, али је, чини се, меч одлучила чињеница да је Србија у последњој деоници рано ушла у бонус, што је Турцима омогућило да "покупе" серију лаких поена.

Ипак, Србија је пола секунде до краја имала шут за победу, када је лопта са аут-линије полетела према Величковићу, кога су поклопила два турска кошаркаша, па није успео да упути шут ка кошу. 

Претходно, Тањевић је 4,3 секунде до краја позвао тајм-аут, после кога се, неочекивано ослободио Тунчери, кога је Кешељ несмотрено испустио из вида и лаганим полагањем поставио коначан резултат утакмице.

Атмосфера у сали Синан Ерден, у којој је било више од 15.000 гледалаца била је узаврела, што је, чини су, имало утицаја и на судије, које су у неколико наврата донели прилично проблематичне одлуке, али је Турска показала изванредну игру и заслужено ушла у велико финале.

Још један моменат је био међу преломним на мечу. Минут и 18 секунди до креја меча, Теодосић је направио фаул над Ашиком, који је неспортски "одглумио" повреду, како би уместо њега ушао бек Арслан, који је, додуше, погодио само једно слободно бацање. Ипак, била је то ситуација која сликовито показује колико је Турцима стало до победе, макар и по цени неспортских потеза.

Најефикаснији у репрезентацији Србије био је Кешељ, који је са неколико тројки неутралисао енергију коју су турски навијачи давали свом тиму и, суштински, довео Србију у ситуацију да неколико секунди пре краја у рукама има победу.

Теодосић, који је пред крај утакмице у неколико наврата прерано шутирао, за 36 минута проведених у игри постигао је 13 поена, уз 11 асистенција и четири скока. Савановић и Крстић су постигли по 15 поена, а капитен је покупио и седам скокова.

Према очекивању, Хидо Туркоглу је са 16 поена био најефикаснији у редовима Турске, али су у одсудним тренуцима одговорност на себе преузели Арслан и Онан, који су, практично, и решили меч.

Најбољи турски кошаркаш, Ерсан Иљашова постигао је свега пет поена.  

Србија: Теодосић 13 (11ас, 6ск), Тепић 5, Рашић 2, Паунић, Бјелица 2, Марковић 2, Савановић 15, Кешељ 18 (7ск), Крстић 15 (7ск), Перовић 2, Величковић 8, Мачван.

Турска: Акјол, Гулер 3, Ермиш, Онан 14, Илјасова 6, Ерден 9, Тунчери 12, Саваш, Гонлум 6, Арслан 12, Ашик 5, Туркоглу 16.

Финале се игра у недељу од 20.30 часова, док је борба за треће место на програму од 18 часова.