Американци покорили Истанбул

Сједињене Америчке Државе су нови првак света у кошарци. У финалном мечу у Истанбулу, САД боље од Турске (81:64). Победа Американаца није долазила у питање ни у једном тренутку, а најбољи појединац финалног меча био је Кевин Дурант са 28 поена. Бронзану медаљу освојила је репрезентација Литваније, која је у борби за треће место савладала Србију.

Репрезентација Сједињених Америчких Држава освојила је златну медаљу на Мундобаскету у Турској. У финалном мечу савладана је домаћа репрезентација, врло убедљиво (81:64). Американцима је то четврто злато у историји светских првенстава, на које су чекали од 1994. године и Светског првенства у Торонту.

"Последње одбројавање" одзвањало је "Синан Ердем" ареном пре почетка финала. Кевин Дурант је одмах показао да је у форми и да жели злато у Турској. Осам његових поена за кратко време, довољно да Американци држе предност од самог старта меча,

Туркоглу са линије слободних бацања смањује на 12:9, а онда постиже тројку и враћа егал (14:12). Још једна тројка "брата Хида" за прво вођство Турске. Одмах се диже температура, сукоб Туркоглуа и Чендлера завршава се после реакције судија. Дурант враћа тројку и не дозвољава Турцима да се одлепе.

Амери појачавају игру у одбрани, одлична рампа Дуранта на Онану, а у следећа два напада Турци не успевају да упуте шут ка кошу. Секунд пре краја прве четвртине, Вестбрук погађа два слободна бацања и поставља коначан резултат, 22:17.

Друга четвртина почиње улазом Вестбрука уз фаул. Турска нема решења у нападу, али Илјасова прекида серију Амера. Геј прави груб фаул над Тунчеријем, нема неспортске личне грешке, иако је цела турска клупа скочила на ноге.

Турци форсирају зонску одбрану, Американцима не иде шут за три поена. Дуго на семафору стоји 27:21, а онда Американци стају у зону, Турци поново немају решење. Нова тројка Дуранта за вођство Американаца од 10 поена разлике.

Поново Туркоглу новом тројком држи Турке у игри, али истом мером узвраћа и Кевин Дурант. Турци немају решење за крило Оклахома Ситија. Искусни Чонси Билапс погађа два слободна бацања и сада је 38:28.

Серија слободних бацања за Саваша, сада су Турци у серији, коју прекида Руди Геј после офанзивног скока. Двадесет четири секунде до полувремена, Илјасова погађа само једно бацање, Ерден прави фаул на четири секунде до краја.

Богдан Тањевић тражи тајм-аут како би спремио последњу акцију у првом полувремену. Вестбрук погађа оба слободна бацања, Тунчерију је избијена лопта, завршена је друга четвртина, резултат је 42:30.

Дурант је постигао 20 поена, док је са друге стране најефикаснији Хидо Туркоглу са 11 поена.

Друго полувреме креће серијом промашаја Американаца, коју прекида Кевин Дурант тројком, а онда још једном и предност Американаца подигнута је на 16 поена разлике. Турци су у расулу, нису постигли кош преко три минута. Ипак, Арслан постиже тројку, а онда је успео да изнуди фаул у нападу од Дерика Роуза.

Американци су поново стали у зону, а у нападу их одлично служи офанзивни скок. Турци делују разбијено, али Онан погађа са линије слободних бацања. Американци сада не могу да постигну кош, а Арслан, још једном тројком, подиже на ноге домаће навијаче.

Турска је смањила на 11 поена разлике, а навијачи у "Синан Ердему" врше велики притисак на Американце. Геј прекида мини серију Турске, на коју се надовезује тројка Роуза. После погодака Илјасове и Дуранта, резултат је 59:43. Ерден погађа уз фаул, а онда игра одлично одбрану на Дуранту. Трећа четвртина је завршена, резултат је 61:48.

Време је за последњу чевртину, коју отвара Дерик Роуз атрактивним закуцавањем. По кош на обе стране, а онда тројка Одома и Американци имају најубедљивију предност на мечу (68:50). Већ се види да су се Турци предали, Американци самоуверено држе све конце игре у својим рукама.

Распуцали су се Ламар Одом и Дерик Роуз, до краја финала 4:35, тајм-аут. Ерден промашује два слободна бацања, а онда на другој страни прави фаул на Игуадали. Уместо Ердена у игру улази Ашик и одмах завршава напад закуцавањем. Ипак, Вестбрук постиже тројку и поново је 20 поена разлике.

Тројка Туркогла на три минута до краја, али Игуадала и коначно закуцава домаћина. Ипак, публика у Истанбулу громогласним аплаузом пружа подршку својој екипи, иако је већ увелико јасно ко је нови првак света. Коначан резултат је 81:64, а САД су, после шеснаест дугих година, постали прваци света у кошарци.

Турска: Акјол, Гулер, Ермиш, Онан 7, Илјасова 7 (11ск), Ерден 9, Тунчери 7 (5ас), Савас 3, Гонлум 4 (6ск), Арслан 6, Ашик 5, Туркоглу 16 (7ск),

САД: Билапс 4, Дурант 28 (5ск), Роуз 8 (6ас), Вестбрук 13 (6ск), Геј 6, Игуадала 4 (5ск), Грејнџер, Кари 3, Гордон, Лав, Одом 15 (11ск), Чендлер.

Судије финалног меча били су: Марањо (Бразил), Ламоника (Италија) и Артеага (Шпанија).

Број коментара 52

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво