Читај ми!

Позорница света у "Граду светлости" на Сени – почињу Олимпијске игре у Паризу

Француска и Париз вечерас ће заличити на светску позорницу када више од 10.500 најбољих спортисткиња и спортиста планете на бродићима буде запловило Сеном. Церемонија отварања Олимпијских игара први пут се измешта ван стадиона и пратиће је 300.000 особа са обале реке и до 1,5 милијарди људи у преносу уживо. Игроказе и акробације у француској престоници изводиће око 3.000 плесача и других учесника манифестације, док догађај обезбеђује скоро 50.000 полицајаца и војника. Србија ће продефиловати као 165. национални комитет према абецедном редоследу.

Позорница света у "Граду светлости" на Сени – почињу Олимпијске игре у Паризу Позорница света у "Граду светлости" на Сени – почињу Олимпијске игре у Паризу

Када 33. Олимпијске игре у Паризу уз залазак сунца вечерас у 19.30 и званично почну, река Сена биће њена позорница.

Церемонија отварања Игара по први пут се организује ван стадиона, у самом граду, а сличне прославе на највећој париској реци нису одржане још од 1739. године, када је тадашњи краљ Луј Петнаести удавао своју ћерку за шпанског принца.

Организатори су две године припремали терен за дефиле на бродићима који ће превозити "армаде" спортисткиња и спортиста, њих 10.714, представника 206 националних олимпијских комитета и Избегличког олимпијског тима.

Међу њима је и 115 олимпијаца Србије (113 без резервних играча у одбојкашким селекцијама) у 16 различитих спортова. У Паризу ће се такмичити српски кошаркаши, кошаркашице, ватерполисти, одбојкаши, одбојкашице, баскеташи, као и атлетичари, боксери, бициклисти, веслачи, кајакаши, пливачи, рвачи, стонотенисери, стрељаши, таеквондисти, тенисери и џудисти.

Својеврсни карневал традицонално ће предводити Грчка, док за њима следи сплав Избегличког олимпијског тима, затим и остале националне селекције поређане по абецедном реду. Србија је 165. у низу.

Изузетак су олимпијски тимови Аустралије, Сједињених Држава и Француске, актуелног домаћина и наредних организатора Олимпијских игара у Лос Анђелесу 2028. и Бризбејну 2032. године, које су на зачељу колоне.

Будно око војске и полиције, акробације на Сени и шоу за милијарду људи

Рад на организацији отварања ОИ подразумевао je инсталацију понтона на реци, обезбеђивање осетљивог мресталишта риба и ангажовање више од 48.000 полицајаца и војника, укључујући и припаднике Легије странаца, раштрканих на обалама Сене и широм града.

Трошкови церемоније су 150 милиона евра, а у организацији догађаја учествује око 15.000 радника и волонтера.

Док бродићи буду пловили Сеном, наступаће плесачи, певачи и акробате који ће изводити игроказе на води, крововима оближњих зграда и вештачким понтонским острвима.

Процене су да ће пренос око три и по сата програма отварања Игара у Паризу на телевизији и стриминг платформама пратити између 500 милиона и 1,5 милијарди људи.

Макронова беседа

Иако је сценарио највеће спортске свечаности требао да буде тајна и изненађење све до 26. јула увече, француски председник Емануел Макрон већ је најавио да ће у свом говору представити идеје о слободи и еманципацији које су, како каже, настале управо у Француској.

Изгледа да су његова упозорења о "грађанском рату и поделама у Француској" уочи ванредних парламентарних избора избледела како су париским булеварима засијали олимпијски кругови.

Тако ће око 300.000 људи, који ће уздуж Сене пратити свечаност, слушати Макронове беседе о тековинама Француске револуције све до Универзалне декларације о људским правима Уједињених нација (УН), која је потписана код палате Шајо, где се пловидба отприлике и завршава.

Да би се све чуло и видело, постављено је 80 видео бимова и бежичних звучника.

Градоначелница Париза Ан Идалго описала је предстојећу изведбу као "разиграну" и прожету порукама "отворености града према свету и "култури различитости".

Ипак, на отвореност и разумевање нису наишли и улични продавци чије су сувенирнице привремено размештене из приобаља Сене, те бескућници који су растерани из центра града. Лекари без граница тврде да су француске власти "насилно истерале азиланте, мигранте и бескућнике".

Парадоксално, организатори из Међународног олимпијског комитета (МОК) загонетно поручују да су теме церемоније и читавих Игара љубав и хуманост.

Ко то тамо пева?

Оно што се не може сакрити, и већ се увелико назире, јесте позорница на Сени.

Сценографија укључује 12 различитих поставки које симболизују аутентична раздобља у француској историји.

Боравак певачица Селин Дион и Лејди Гаге у Паризу медији су препознали као знак да ће наступити на свечаном отварању, а амерички репер Снуп Дог практично је већ потврдио да ће бити један од извођача.

Дион и Гага би наводно требало да изведу нумере славне француске певачице Едит Пјаф, а очекује се и наступ француске поп зведе Аје Коко Даниоко (Накамуре), која ће певати хитове француског кантаутора Шарла Азнавура.

Сценарио церемоније писало је петоро аутора – позоришна режисерка, историчар, романописац, сценаристкиња и драмски писац. У припреми су помогли и костимографи, кореографи и музички уредници. Око 3.500 плесача носиће више од 3.000 костима.

У Паризу, на (Сени) и земљи која је звезда

Организациони одбор "Париза 2024" у саставу МОК-а, француске владе и града Париза одредио је руту која почиња на истоку града, код железничке станице и моста Аустерлиц, једне од капија градa. Експедиција потом наставља током Сене уз катедралу Нотр Дам и Трг Конкорд.

Пред сам крај трасе, назираће се Ајфелов торањ и стаклено поткровље Велике палате, изложбене хале и музејског комплекса Париза. Парада се завршава код Трга Трокадеро, где ће ватрометом и паљењем олимпијског пламена бити заокружено прво вече ОИ.

Читав план више пута је допуњаван након сугестија француског председника и градоначелнице Париза, премда је истакнуто да се политичари нису мешали у креативан процес. Макрон је у почетку мислио да је церемонија на Сени "луда идеја".

"Напослетку, Игре на реци ми се допадају. Дошло је време да овај луди пројекат представимо свету", поручује француски председник, који ће угостити око 100 шефова држава, а међу њима и председника Србије Александра Вучића.

Блуз мутне воде

Идеја је да се попут отварања ван стадиона и сама такмичења што чешће одржавају у градском језгру.

Међутим, поједини национални комитети забринути су квалитетом воде у Сени, где би требало да се одрже пливачке трке у триатлону и пливању на отвореним водама. Пливање Сеном било је забрањено дуже од 100 година због нечисте воде.

Градоначелница Идалго је у циљу доказивања да је Сена чиста запливала, али ће такмичења на реци бити забрањена уколико током ОИ буде великих олуја и падавина, које по правилу преоптерете градски канализациони систем.

За разлику од београдских врућина, у Паризу је током претходних дана кишовито.

У прилог организаторима не иде ни то што се градоначелница заглавила у прљавом муљу Сене док је излазила из воде. 

Безбедносни ризици

Светска јавност забринута је и због безбедносних ризика и изазова организације оваквог догађаја.

Француске власти су уз распоређивање скоро 50.000 полицајаца и војника у обезбеђивање церемоније укључиле и специјалне јединице, снајперисте, те системе за приземљење беспилотних летелица.

Зона града уз Сену је већ недељу дана затворена, док локалци који живе у овом подручју Париза имају специјалне дозволе за пролазак и боравак које се очитавају корз кју-ар код.

Пролаз аутомобилима је забрањен, као и прелети авионима изнад француске престонице током дефилеа.

Париз 24 и (не) тако добри противници

Париз жели да надмаши све претходне организације отварања највеће међународне спортске смотре.

У том контексту, Токио је слаб противник, будући да је парада олимпијаца одржана у сенци пандемије коронавируса и без публике на стадиону.

У Рију су Бразилци због финансијске кризе више "улагали" у карневалску атмосферу и мелодичне ритмове.

Лондон је 2012. запамћен највише због перформанса краљице Елизабете Друге која је "скочила" падобраном заједно са Данијелом Крејгом као Џејмсом Бондом и показала се одличном глумицом у кратком филму најаве церемоније.

Ипак, један од најнезаборавнијих тренутка у богатој историји свих величанствених организација отварања олимпијских игара приказан је у Барселони 1992. године.

Олимпијске игре у Паризу на обалама Сене вероватно ће победити конкуренцију.

После пловидбе, такмичари се враћају у Олимпијско село и од наредног јутра их чекају надметања у наредне две недеље, век касније, поново у престоници Француске.

петак, 26. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару