Читај ми!

Моменти који су обележили Игре у Паризу – Мондов скок, Дикечови хици, повратак Симон Бајлс и још много тога

Као што је то случај на свим Олимпијским играма, такмичења у Паризу донела су велики број нових рекорда, јунака, али и незаборавних момената који ће богату историју олимпизма учинити још обимнијом.

Моменти који су обележили Игре у Паризу – Мондов скок, Дикечови хици, повратак Симон Бајлс и још много тога Моменти који су обележили Игре у Паризу – Мондов скок, Дикечови хици, повратак Симон Бајлс и још много тога

Осим за славље и дочеке, крај Олимпијских игара је право време за свођење утисака, процену резултата и припремање стратегије за нови олимпијски циклус.

Броје се рекорди, метри, секунде и голови, а у последње време и свиђања, дељења и твитови.

Париз је постао центар света, присвојивши пажњу читаве планете, али је и имао шта да понуди заузврат.

Ненадмашни Мондо

Очекивано се и обистинило.

Шведски скакач мотком Армандо "Мондо" Дуплантис освојио је нову златну олимпијску медаљу, притом поново оборивши сопствени светски рекорд.

Био је то чак девети пут да је Дуплантис поставио нови најбољи резултат на свету, који сада износи 6,25.

У прва два покушаја Швеђанин је рушио летвицу, али је из трећег пута, пред очима више од 85.000 људи који су навијали за њега, успео да помери границе за које се мислило да никада неће бити досегнуте. 

Пуцњи које је чуо читав свет

Није успео Јусуф Дикеч да у пару са Илајдом Тархан дође до злата у дисциплини десет метара, ваздушни пиштољ – у чему су их спречили Јована Аруновић и Дамир Микец – али јесте постао светска сензација.

Лагодност, хладнокрвност, одсуство опреме приликом пуцања и природа друштвених мрежа учинили су Дикеча планетарно популарним, о чему осим броја лајкова најбоље говори и утицај на друге спортисте.

Већ пар дана откако је постао виралан, спортисти у другим дисциплинама су приликом прослава почели да имитирају турског стрелца, а није одолео ни Амрнадо Дуплантис.

Тренд који ће свакако потрајати...

Повратак Симон Бајлс

Многи су били скептични поводом повратка америчке гимнастичарке на Олимпијске игре, након пропуштених такмичења у Токију услед притиска и потребе да се посвети свом менталном здрављу.

Повратак је, међутим, био тријумфалан. Бајлсова је Париз напустила са три златне и једном сребрном медаљом, показавши да и даље важи за вероватно најбољу гимнастичарку на свету.

Добила је подршку читавог тима, њеним новим достигнућима су са трибина сведочили и Том Брејди, Серена Вилијамс и многи други, а све је активно пратио и дечко Џонатан Овенс – играч америчког фудбала.

Чудан случај Ное Лајлса

Амерички спринтер коначно је дочекао да потврди своје речи и обећања освајањем златне медаље у трци на 100 метара која је била једна од најнеизвеснијих у историји.

Очекивало се након тога да Американац потврди своју доминацију и на 200 метара, али је трку завршио као трећи, после чега се није осећао добро, те је у колицима напустио стадион.

Каснијим тестовима установљено је да је Лајлс имао ковид, због чега је одлучио да одустане од штафета на 4 пута 100 и 4 пута 400 метара.

Понос Пакистана

Бацач копља Аршад Надим оборио је олимпијски рекорд у финалу бацивши 92,97 и освојио прву златну медаљу у историји Пакистана.

Није, међутим, његова каријера текла уобичајено и било му је потребно много помоћи како би успео.

У недостатку средстава за тренинг пред Игре у Паризу, његова родбина и житељи његовог села сакупили су потребан новац како би нови олимпијски шампион имао све потребне услове.

На крају се све исплатило.

Медаље које мењају живот

Поједине државе биле су веома издашне када су награде за освојене медаље у питању.

Међутим, нема оне која може да се такмичи са Филипинима, који су се побринули да Карлоса Јула збрину до краја живота.

Осим десет милиона филипинских пезоса (око 170.000 евра), гимнастичар који је освојио две златне медаље добио је од на поклон кућу, двособан стан са намештајем вредним око 15.000 евра, доживотну залиху нудли, колача и бесплатних оброка, као и бесплатне колоноскопске прегледе након што напуни 45 година.

Пензија никада није звучала тако примамљиво...

Споља гладац, а изнутра јадац

Упркос одлично припремљеним теренима, халама и борилиштима, изузетном искоришћавању париских симбола и споменика културе, дупке пуним трибинама и кадровима од којих застаје дах – није све било тако гламурозно у Паризу.

Велики број такмичара жалио се на лоше услове у олимпијском селу, а најдаље је отишао италијански пливач и освајач златне медаље на 100 метара леђно Томас Чекон.

Услед велике врућине, лоше климатизације и неудобних кревета, Чекон је одлучио да спава у парку, на трави. Фотографија његове дремке је обишла свет, а Италијан се касније пожалио и на лошу храну у кантини.

Иман Хелиф и борба са хромозомима

Алжирска боксерка Иман Хелиф освојила је злато у категорији до 66 килограма и то по себи није вест на коју би превелики број људи обратио пажњу.

Међутим, и пре самог старта турнира подигла се велика прашина када јој је учешће на такмичењу дозвољено, с обзиром на то да јој је Светска боксерска асоцијација одузела светску титулу услед тестова који су показали присуство мушких хромозома.

Свакако једна од прича које су обележили Игре и о којима ће се тек причати.

Два срца која куцају као једно

Азербејџанка Јајлагул Рамазанова имала је прилику да се након две светске титуле у стреличарству нађе и на Олимпијским играма.

На њену срећу, није била сама, с обзиром на то да је у Париз стигла у шестом месецу трудноће, што је није спречило да дође до солидног 17. места.

"Нисам имала проблема јер сам трудна, већ сам се борила заједно са својом бебом што ми је помогло", рекла је Рамазанова.

У шеснаестини финала је дошла до тесне победе над Кинескињом Ћикуан Ан поготком у центар, а како је рекла, пре савршеног хица је осетила бебин покрет у стомаку.

Икс, Илон Маск и снага ауре

Јужнокорејска стрељачица Ким Јеји такође је преко ноћи постала популарна захваљујући, како сама каже, Илону Маску,

Ким је освојила сребро у категорији десет метара, ваздушни пиштољ, али је свет остао опчињен њеним стилом, оличеним самоувереношћу, модерним наочарима и плишаним слоном који јој служи као амајлија.

"Желела бих да захвалим Илону Маску и његовој мрежи због тога што су ме учинили популарном", рекла је Ким, на шта је Маск одговорио да би стрељачицу под хитно требало ангажовати приликом снимања неког акционог филма.

Ким се у међувремену онесвестила на једној од конференција за новинаре услед стреса и исцрпљености, али је сада све у реду са њом.

Златни Нуњез и патике које ће заувек остати на борилишту

Кубански рвач Михаин Лопес Нуњез освојио је златну медаљу на петим Олимпијским играма заредом и постао први спортиста који је успео у таквом подухвату.

Након завршетка финалне борбе у грчко-римском стилу у категорији до 130 килограма у којој је победио Чилеанца Јасманија Фернандеза, Нуњез је прво традиционално бацио свог тренера у склопу прославе, а затим оставио патике на борилишту, чиме је најавио своје повлачење.

Недодирљива Кејти Ледецки

Америчка пливачица Кејти Ледецки четврти пут у низу победила је у трци на 800 метара слободним стилом на Олимпијским играма, освојила је своје девето олимпијско злато и изједначила се са совјетском гимнастичарком Ларисом Латињином, која је била жена са највише олимпијских златних одличја.

Из Париза кући носи четири медаље, а по броју олимпијских злата, од Ледецки и Латињине бољи је само амерички пливач Мајкл Фелпс, који је освојио невероватна 23 најсјајнија одличја.

Оно што додатно даје на значају њеном успеху јесте разлика у односу на друге пливачице која често износи и по читаву дужину базена.

Фотографија за памћење

Сурфер Габријел Медина се у Бразил осим бронзе вратио и са вероватно најбољом фотографијом на Играма због које ће фотографу Жерому Брулијеу једном приликом морати да плати пиће.

Дремка не сме да испашта

Стивен Недорошчик био је део гимнастичког тима Сједињених Држава који је освојио медаљу први пут после Пекинга.

Осим тога, остаће упамћен по специфичном начину припреме који чини дремка између изведби.

Специфичан изглед и наочаре били су довољни и за поређење са Кларком Кентом.

Ко тражи веће, изгуби из вреће

У финалу скока увис све је подсећало на финале из Токија, Хамиш Кер и Шелби Мекјуен прескочили су 2,36 са идентичним бројем рушења летвице на претходним висинама. Будући да су имали сва три рушења и на 2,38 имали су могућност да као Тамбери и Баршим пре три године "поделе" злато, али то се није десило.

Американац је инсистирао на наставку такмичења, на шта је Кер напослетку пристао. 

Скакачи су добили још један покушај на 2,38 који нису искористили позитивно, а након тога летвица је била спуштена поново на 2,36. Међутим, и на тој висини су Кер и Мекјуен били неуспешни. У оваквим ситуацијама правило је да ко први и једини прескочи нижу висину побеђује. 

Кер је први ово правило реализвао на висини 2,34 и освојио златну медаљу за Нови Зеланд.

Из Париза у пензију

Од велике тениске четворке, остала су само двојица.

Троструки освајач гренд слемова и двоструки првак Олимпијских игара Енди Мари је поразом у четвртфиналу дубла окончао своју тениску каријеру.

Британији је донео злато у Лондону и Рију.

Легендарни шпански кошаркаш Руди Фернандез испадањем Шпаније са олимпијског турнира такође је званично отишао у играчку пензију.

Са шпанском репрезентацијом освојио је два светска првенства (2006. и 2019), четири европска (2009, 2011, 2015. и 2022) уз сребро 2007. и бронзу 2013. године. На Олимпијским играма има два сребра (2008. и 2012) и бронзу из Рија 2016.

Фернандез је постао и први у историји кошарке који је шест пута играо на Олимпијским играма.

недеља, 25. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару