Читај ми!

Једно изненађење, 12 утакмица и безброј дуела – завршен први дан рагби седам турнира на ОИ

Завршена су прва два кола групне фазе олимпијског турнира у рагбију седам. Фаворити су углавном оправдали очекивања, али је Француска, као домаћин, негативно изненадила ремијем са Американцима. Преостало је још једно коло групне дела такмичења, а међу осам најбољих иду по два првопласирана тима из сваке од три групе, као и две најбоље рангиране трећепласиране екипе.

Утакмицама у фудбалу и рагбију седам Олимпијске игре у Паризу су незванично почеле, а победом рагбиста Новог Зеланда над Јужноафричком Републиком 17:5 заокружен је интезиван дан у којем је одиграно чак 12 рагби мечева у мушкој конкуренцији. 

Новозеланђани су поред тријумфа над афричком репрезентацијом у групи А претходно славили и против Јапана резултатом 40:12, па су оправдали звање једног од фаворита турнира у Француској. 

Две победе у истој групи имају и Ирци, који су најпре победили Јужноафричку Републику са 10:5, а потом и Јапан убедљивијом разликом 40:12. 

На челу групе су Нови Зеланд и Ирска са по шест бодова, док Јапан и Јужноафричка Република имају два бода. 

У четвртину финала пласираће се по две најбоље репрезентације из сваке групе, као и две најбоље трећепласиране екипе. 

Без трзавица и у групи Б

У групи Б Аустралија је забележила победе над Самоом 21:14 и Кенијом 21:7, док је Аргентина славила над Кенијом резултатом 31:12 и над Самоом са 28:12.

Као и у групи А, два тима су се јасно издвојила – Аргентина и Аустралија имају шест бодова, Кенија и Самоа по два.

Лоши домаћини и сигурни први фаворити

Француска је, као домаћин, на почетку турнира ремизирала са Сједињеним Државама 12:12 у првом окршају групе Ц, док је Фиџи, први фаворит такмичења и двоструки узастопни освајач златне медаље на ОИ, славио убедљиво над Уругвајем 40:12.

Фиџи је моћ демонстрирао и против Американаца 38:12, док су Французи победу дочекали против Уругвајаца резултатом 19:12. 

Фиџи је након две утакмице на првом месту групе Ц са шест бодова. Француска има један мање, док су САД сакупиле три бода. На зачељу је Уругвај са два. 

Правила такмичења

Иако се током година појавило много варијанти рагбија, два главна облика игре остају рагби 15 и рагби седам. Све варијанте деле иста основна правила за хватања, рушења, додавања уназад и "скрам", која се разликују у зависности од броја играча на терену.

Рагби седам је брз и интензиван. Игра се у мечевима који трају 14 минута. То је изузетно интензивна категорија, у којој такмичари остварују више спринтева и постижу више покушаја него у рагби 15 варијанти.

Бодови се вреднују на следећи начин – пет поена за покушај, два поена за конверзију и три поена за погодак или пенал. Како му само име каже, седам играча једног тима су на терену и полувреме траје седам минута.

четвртак, 25. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару