Читај ми!

Рани почетак ОИ у Паризу – рагби седам и фудбал пре званичног отварања на Сени

Олимпијске игре нису званично, и поштено, ни почеле, а на програму су већ прве утакмице у фудбалу и рагбију седам (рагби игра седам на седам). Густ распоред такмичења и правило опоравка од 48 сати за фудбалере и фудбалерке уредили су да се на олимпијском календару заокруже и 24. и 25. јул, док је церемонија отварања заказана за петак, 26. јул. Србија нема представника ни у једном од ова два спорта.

Утакмицама у фудбалу (мушкарци) и рагбију седам (мушкарци) спортска такмичења на Олимпијским играма у Паризу почињу два дана пре 26. јула и званичне церемоније током реке Сена у дужини од шест километара.

Густ календар такмичења је један од разлога раног почетка, али у случају фубала, којег на ОИ углавном представљају млађи играчи, ствари имају и историјски контекст. 

"Од Игара у Барселони 1992. године, фудбал увек почиње пре званичног отварања", објашњавају из Међународног олимпијског комитета (МОК).

"То је зато што фудбалери и фудбалерке не смеју да играју сваки дан. Односно, период њиховог опоравка између две утакмице мора да буде најмање 48 сати. Због тога мушкарци и жене играју наизменично сваки други дан", наводе из МОК-а.

Тако ће на терен од 15 часова у Сент Етјену и на париском "Парку принчева" најпре фудбалери Аргентине и Шпаније, чији су сународници недавно освојили континенталне трофеје Јужне Америке и Европе, које изазивају Мароко и Узбекистан, дебитант на олимпијском турниру.

Од 17 сати у Ници и Нанту играју Гвинеја и Нови Зеланд, те Египат и Доминканска Република, док се од 19 часова Ирак у Лиону састаје са Украјином, а Парагвај у Бордоу са Јапаном. 

Фудбалско вече у предворју званичног отварања ОИ затварају фудбалери Малија и Израела, поново на "Парку принчева", и Французи који на марсејском "Веледрому" дочекују Сједињене Државе од 21 час.

Домаћине са клупе предводи Тијери Анри, док САД у фудбалу на ОИ нису учествовале од Игара у Пекингу 2008, а последње одличје су освојиле 1904. у Сент Луису, заслугом тимова из истог града.

Жене почињу 25. јула.

Рагби седам – брзо, интезивно и два пута у једном дану

Французи и Американци играће 24. јула и утакмицу у рагбију седам, бржој и интезивнијој верзији овог спорта, од 16.30.

Укупно 288 најбољих светских рагбиста и рагбисткиња бориће се за златне медаље које бране Фиџи у мушкој и Нови Зеланд у женској конкуренцији. 

Жене у окршаје крећу 28. јула.

Према распореду у мушком такмичењу, очекују се велике борбе већ првог дана с обзиром на то да су сва три тима која су освајала медаље на турниру у Токију на терену.

Фиџи је најсјајније одличје освојио такође на ОИ у Рију 2016. и одлучан је у намери да настави победоносни низ и на европском тлу.

Нови Зеланд (сребро у Токију) и домаћини предвођени Антоаном Дипоном, једним од најбољих рагбиста света, покушаће да поремете поредак.

На програму су још и окршаји Аустралије и Самое (15.30), Аргентине и Кеније (16.00), Фиџија и Уругваја (17.00), Ирске и Јужноафричке Републике (17.30), те Новог Зеланда и Јапана (18.00).

Већ од 19 часова, Аустралијанци ће поново на терен, овај пут против Кеније, док ће од 19.30 Аргентина играти против Самое. Поново играју и Француска, овај пут против Уругваја (20.00), Фиџи и САД (20.30), Ирска и Јапан (21.00) и Нови Зеланд и Јужноафричка Република (21.30). 

Утакмице се играју у два полувремена која трају по седам минута.

Председник Светске рагби асоцијације Алан Гилпин турнир у Паризу види као шансу за популаризацију ове варијанте рагбија.

"Рагби седам је поједностављена верзија рагбија, што га чини привлачним и атрактивним за нове гледаоце. Тиме даје на популарности спорту у целини и ради на глобализацији игре широм света. Зато је веома важан и могао би имати велику значај и утицај на предстојећим ОИ", каже Гилпин.

среда, 24. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару