Црна Гора - тврд орах у тврдој групи

Кошаркашка репрезнетација Црне Горе на Светско првенство у Кину је отпутовала у поприлично јаком саставу, предвођени сада већ НБА ветераном Николом Вучевићем, али и неколицином играча са Евролигашким искуством. "Соколи" ће на великом испиту бити већ у групи, где се састају са Грчком, Бразилом и Новим Зеландом.

Црна Гора ће у на предстојећем Светском првенству уписати први наступ на Мундобаскету у историји земље.

Иако површински најмања земља на првенству, као и она са најмањим бројем становника, Црна Гора у Кини има више него респектабилни састав, који је способан да приреди изненађење.

Апсолутни лидер тима је дугогодишњи НБА играч Никола Вучевић. 

Центар Орланда имао је сјајну сезону иза себе, бележивши у просеку 21 поен, 12 скокова и скоро четири асистенције. Уз то, Вучевић је играо на 80 од потенцијалних 81 мечева, а према великом броју угледних кошаркашких портала у Америци, сврстан је у пет најбољих играча на својој позицији прошле сезоне.

Вучевић (28) је 2011. први пут заиграо за репрезентацију, а дрес Црне Горе носио је на три Евробаскета.

Црна Гора традиционално ће бити јака на високим позицијама. Поред Вучевића, који је наследник Николе Пековића, помоћ у рекету ће му правити Бојан Дубљевић, Марко Тодоровић и Милко Бјелица.

Дубљевић (27) је дугогодишњи члан Валенсије, коју је предводио до титуле Европкупа и пласмана у Евролигу. Важи за једног од најбољих играча на својој позицији у Европи, због одличне игре леђима у рекету, али и константности у шуту за три поена.

Тодоровић (27) тренутно наступа у Кини, али је током каријере бранио боје дреса Барселоне, Билбаа, Химкија и Хувентуда. Добар је заштитник обруча, као и у пик игри.

Милко Бјелица (35) за време које буде проводио на паркету уносиће дозу искуства. Некадашњи кошаркаш Црвене звезде, а тренутно члан Морнара респектабилну европску каријеру. У 18 година дугој каријери наступао је за Ритас, Басконију, Ефес, Дарушафаку и Сарагосу.

Највећи квалитет Црна Гора поседује на високим позицијама, али ни остале превише не заостају квалитетом.  

Натурализовани Американац Дерик Нидам представља кључног организатора игре. Некадашњи студент Ферфилда и кошаркаш Монака и Лијетувас Ритаса, тренутно наступа за Морнар из Бара. Одликују га брз први корак, солидан продор ка кошу, али и шут споља, који зна да погађа у серијама.

Минуте ће делити са два играча из супарничке Будућности, Петром Поповићем и Николом Ивановићем. Ивановић је имао нешто запаженији улогу како у клубу, тако и у репрезентацији, па се очекује да то случај буде и у Кини.

Од осталих играча у саставу Црне Горе, издвајају се Радончић и браћа Шеховић. Дино Радончић има тек 20 година, али се може похвалити и наступима у мадридском Реалу и Сан Паблу. Тренутно је члан Мурсије, са којом је пре два месеца потписао двогодишњи уговор.

Са клупе "соколе" ће предводити Звездан Митровић. Стручак који има 49 година је током каријере водио Будућност, Химик, Будивељник, Монако и Асвел, а на клупи репрезентације своје земље је од 2017. године. 

Црна Гора је у Кину отпутовала са великим бројем квалитетних играча, али ће на тешком испиту бити већ у групној фази, пошто се састају са селекцијама Грчке, Бразила и Новог Зеланда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара