Немци и без Дирка вребају из сенке

Репрезентација Немачке последњих година добија другачији изглед од онога по чему их годинама памтимо, али потенцијал коју ова селекција поседује чини их опасношћу из сенке у Кини. Да би оправдали то, Немци морају да се докажу прво у групи са Француском, Доминиканом и Јорданом.

Немачка кошарка у протеклих неколико година доживљава огромну реконструкцију.

Новицког, Шафарцика и Јаглу, заменили су Шрудер, Клебер, Зипсер... Чињеница је да се о Немцима веома мало прича пред Светско првенство у Кини, али ће "Дие Маншафт" на паркету морати да се избори за пажњу.

Упркос дугој историји (појављивање на Олимпијади 1936. и  Евробаскету 1951.), кључну ролу у лансирању Немачке у врх кошаркашке орбиту играју 90-те и 2000-те године прошлог века. 

Први и највећи успех овој селекцији донео је Србин, Светислав Пешић. Након успешних дана на клупи Босне, "Кари" Пешић 1987. преузима репрезентацију Немачке, а шест година касније, у последњој години свог мандата на том месту, Пешић са клупе предводи домаћина турнира до злата на Евробаскету.

Најкориснији играч те генерације био је тада кошаркаш Голден Стејта Крис Велп, касније освајач Евролиге са Олимпијакосом. Велп је био најбољи стрелац селекције која је једва прошла и прву и другу групну фазу, да би потом редом елиминисали Шпанију, Грчку и у финалу Русију.

Ипак, највећи печат, најбитнију улогу и идентитет Немцима у кошарци даје легендарни Дирк Новицки.

Један од најбољих европских играча у историји кошарке, а дефинитивно Европљанин са најбољом каријером у НБА лиги био је лице ове нације дуг низ година. Новицки је за рерпезентацију први пут заиграо 1997. године, а лице ове селекције био је све до 2015.

Као најбољи играч турнира и стрелац водио је Немачку до највећег успеха на Светском првенству 2002. године, када је освојена бронза, а титулу МВП-а освојио је и на Евробаскету 2005. у Србији, када су Немци били сребрни.

У последњих десетак и више година Немачка није успела да оствари било какав пласман вредан помена на великим такмичењима.  На претходне две Олимпијаде нису учествовали, док су 2008. били десети. На претходном СП нису учествовали, а на два турнира пре тога били су осми и седамнаести. Чак ни на Европским првенствима Немачка није била у врху, јер је најбољи резултат у задњих десет година било шесто место 2017.

Низ неуспешних година Немачка ће покушати да прекине управо у Кини, где путују без велике помпе, али са звучним именима. Селектор репрезентације је Хенрик Родл, 50-годишњи стручак је некада био кошаркаш и тренер Албе, а на позицији селектора је од 2017. године, претходно је био асистент.

Лидер екипе биће Денис Шрудер. Некада водећи плејмејкер Атланте, а потом резервиста Раселу Вестбруку у Оклахоми, покушаће да партије са НБА паркета пренесе и на репрезентативни ниво.

Поред Шрудера, НБА искуство носе и "нови Дирк" Макси Клебер (Далас), Данијел Тајс (Бостон), Ајзак Бонга (Лејкерс, Вашингтон), Пол Зипсер (Чикаго).

Битне роле из другог плана играју Маодо Ло (Бајерн), Јоханес Војтман (ЦСКА), Нилс Гифај (Алба), Робин Бенцинг (Сарагоса). У остатку ростера налазе се још и Јоханес Тиеман (Алба), Исмет Акпинар (Бешикташ), Данило Бартел (Бајерн) и Андреас Обст (Улм). 

Екипа Немачке поседује велики број веома квалитетних играча, са успешним каријерама. Поседују одличан баланс младости и искуства, као и разноврсности у нападу. И ниски и високи играчи важе за одличне шутере за три, а не мањка им квалитета у продорима и у игри у рекету.

Било како било, Немачка ће тај квалитет са папира морати у великој мери да пренесе и на терен, јер им у Групи Г друштво праве Француска, Доминикана и Јордан. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару