Сенегал, скочни "лавови" у тешкој групи

Репрезентација Сенегала успела је да избори место уз најбоље селекције и такмичи се на Светском првенству у Кини, али утисак је да у Групи са Аустралијом, Литванијом и Канадом, морају да се задовоље само учешћем.

Сенегал дуго не зна за већи успех чак и на "црном континенту". Бронзе на АфроБаскету 2017. и 2015, као и сребро 2005. године, највећи су успеси "лавова" у овом веку.

Што се тиче глобалних такмичења, три пута су се пласирали на Олимпијске игре, у Москви, Минхену и Мексико Ситију, а најбољи пласман им  је 11. место остварено 1980. у тадашњем Совјетском Савезу.

На Светским првенствима појавили су се у пет наврата, а најбољи резултат им је тек 14. место 1978. године. На прошлом Мундијалу у Шпанији прошли су групну фазу испред селекција Порторика и Филипина, али су у првој нокаут фази заустављени од домаћина турнира.

У Кину Сенегал путује без претераних амбиција, јер је жељом жреба одлучено да у групи наступају са Аустралијом, Литванијом и Канадом.

Са клупе их предводи Мустафа Гај који је на тој позицији тек месец дана, а у саставу им се налази пар занимљивих имена.

Капитен екипе је Хамади Ндиаје, 32-годишњи центар који тренутно наступа у француској лиги за Гравелин, а који је пре неколико година играо за Сакраменто кингсе.

Најзвучнија два имена су крилни центри Морис Ндур и Мохамед Фаје.

Ндур је тренутни члан Валенсије, а у каријери је играо за Реал, Уникс и Њујорк никсе.

Мохамед Фаје познатији је српској кошаркашкој јавности као тренутни кошаркаш Црвене звезде, са којом је освојио домаће и регионално првенство и изборио пласман у Евролигу.

Један од кључних играча у квалификацијама био је Јусуфа Ндоје, који је након година дана проведених у развојној НБА лиги отишао такође пут Француске. 

Остатак састава Сенегала чине: Зеин Далмеида, Ђибрил Тиам, Мустафа Диоп, Ламине Самба, Момар Ндоје, Ибрахима Фал Фаје, Мектар Гује и Бабакар Туре.  

У Кини на жалост бројних кошаркашких фанова нећемо гледати Тако Фола. Чудо природе високо 231, а распона руку 251 центиметар ће искористити лето да се што боље спреми за наредну НБА сезону, где ће наступати за Бостон селтиксе. Такође, на списку се не налази кошаркаш Минесоте Горги Ђенг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару