Италија – изненађење или ново разочарање

Иако су били сматрани за једног од фаворита из сенке услед повреда и прилично лоших игара у припремног периоду (посебно на Акрополис купу), кошаркашка селекција Италије ће у Кину доћи у не баш сјајном расположењу. Они ће бити трећи ривал Србије у групи Д која ће бити смештена у Фошану.

Италија – изненађење или ново разочарање Италија – изненађење или ново разочарање

Велика историја, велика очекивања али последњих година и редовно велика разочарања везују се за кошаркашке "азуре".

Иако су се надали да ће ове године, после прилично лаког проласка у квалификацијама (преко Хрвата и Литванаца), имати на окупу тим са НБА звездама који би се могао укључити у борбу за медаље, то се ипак вероватно неће догодити.

Николо Мели, нови играч Њу Орлеанса је због повреде и операције морао да откаже наступ, Данило Галинари је такође повређен и оперисан, али би он требало да се нађе у Кини.

Сада већ играчи у годинама Белинели, Датоме (такође има здравствених проблема) и Хекет чиниће окосницу тима и ове године, док је остатак састава попуњен играчима који имају солидне сезоне у углавном италијанском првенству, али који реално не поседују екстра квалитет (пре свега мислимо на Дела Валеа па и Алесандра Ђентилеа, којем ће ово такмичење можда бити и последње да докаже да није само звезда у покушају).

А не тако давно, тачније пре равно двадесет година Италијани су освојили злато на Евробаскету '99 у Француској, да би две године касније освојили треће место. 

Међутим, од тада се нису пели на постоље, а пропустили су последња два првенства света и три олимпијска турнира. Мало, за земљу која је дала кошаркашке и тренерске величине попут Дина Менегина, Карла Рекалкатија, Антонела Риве, Етореа Месине и што не рећи Грегора Фућке. 

Занимљиво да од 12 освојених репрезентативних медаља, Италијани немају ниједну у укупно осам наступа на првенствима света (десет на ЕП и две на ОИ). Да ли ће септембра победити све критичаре и кладионице, и то променити? 

По приказаном у припремама, а поготово на Акрополис купу, веома тешко...

Списак играча који конкрушу за коначни састав селектора Меа Сакетија: Данијел Хекет, Амедео Дела Вале, Ариел Филој, Брајан Сакети, Марко Белинели, Алесандро Ђентиле, Лука Витали, Луиђи Датоме, Авуду Абас, Данило Галинари, Џеф Брукс, Ђампаоло Ричи, Пол Билига и Амедео Теситори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару