Србија – никад јачи у нови напад на злато

Ново лето, жеља стара – злато! Селектор Александар Ђорђевић је као играч са репрезентацијом пет пута освајао златну медаљу, као селектор то још увек није урадио. У последњих пет година и четири велика такмичења, три пута је стизао до финала и сва три пута морао да се задовољи сребром. Нова прилика, са готово најјачим могућим саставом је септембар и Кина, где се одржава 18. првенство света и где "орлови" иду са жељом да нападну сам врх, а то обавезно значи и тим Америке.

Србија – никад јачи у нови напад на злато Србија – никад јачи у нови напад на злато

Са ватром у срцу, миром у глави и вером у себе Саша Ђорђевић ће повести "орлове" пут Азије.

Како је у два званична обраћања током припрема рекао селектор, циљ на планетарном првенству, на којем ће се први пут наћи 32 тима, је медаља. Није говорио о боји, али се у јавности неретко спомиње напад на злато, поготово што ће у тиму бити НБА суперстар Никола Јокић, док на другој страни у тиму Америке, која је пословично први фаворит на светским првенствима и олимпијксим играма, неће бити највећих звезди.

Поред Јокића, на располагању селектору ставили су се и остали НБА играчи, али и звезде европске кошарке. Калинић и Недовић су прецртани за ову акцију, али састав који ће Ђорђевић повести на турнир улива наду да је најбољи могући пласман могућ.

Србија је актуелни европски, светски и олимпијски вицешампион, те са разлогом има улогу једног главних фаворита на Мундијалу. Као правни наследник Југославије уз највећег ривала САД и Совјетски Савез тј. касније Русију, најуспешнија је кошаркашка земља на свету. Више о историјату учешћа наше репрезентације читајте у рубрици Историјат на нашем специјализованом подсајту "Кина 2019". 

Овако то изгледа по позицијама, укупно 14 играча од којих ће 12 наступити у Кини.

Плејмејкери:

Милош Теодосић – Капитен и један од заштитних знакова српске репрезентације иза себе има не баш сјајну сезону. Након прве године у Клиперсима, у којој је најављивао да би могао да да има већу улогу у другој, то се ипак није догодило. Напротив. Играо је још мање (свега 15 наступа и просек од 3,2 поена и 2,1 асистенције), да би у фебруару добио отказ. Иако је било очекивано да се након тога прикључи неком од европских тимова (спомињали се Ефес и Црвена звезда), Тео је ипак одлучио да до краја сезоне не игра, већ да се потпуно опорави и индивидуално ради до почетка припрема, али и посвети принови. Колико је та одлука била добра, видећемо у септембру. Нема сумње је то да ће за Теа (уколико успе да се опорави од недавно обновљене повреде стопала) сигурно бити места међу 12 играча који ће напасти злато и Американце, а допринос од капитена и несумњиво вође овог тима треба пре свега очекивати у нападу и креацији истог.

Василије Мицић – Сезона из снова за Васу. Доживео је потпуну играчку афирмацију, био један од лидера и најбољих играча Ефеса, са којим је дошао до фајнал-фора и финала Евролиге, које је ипак изгубио. На терену је током сезоне деловао све боље, био запажен и као поентер (12,4 поена у ЕЛ) и као диригент односно асистент (5,5 асистенција у ЕЛ) и чини се коначно испунио очекивања још када се појавио на великој сцени као суперталентовани плејмејкер. Био је део националног тима који је освојио сребро на Евробаскету 2017, али ће свакако у Кини имати много већу улогу. Без дилеме велико "појачање" за репрезентацију.

Стефан Јовић – Нишлија је са минхенским Бајерном ове године, поред апсолутне доминације у Немачкој, имао је релативно успешну евролигашку кампању (скор 14-16), али је поново имао проблема са повредама, истина не озбиљнијим. Одиграо је 23 меча и просечно бележио 8,3 поена и 4,6 асистенција. Био је мозак тима, играо са пуно самопоуздања и чини се додатно себе профилисао као сигурног додавача и одличног одбрамбеног играча, што ће му бити превасходна улога и у екипи Салета Ђорђевића, где скоро да има загарантовано место, поготово након одличног издања на Евробаскету 2017.

Бекови:

Богдан Богдановић – Најбољи играч Србије на последњем великом такмичењу и члан најбоље петорке Евробаскета у Турској. Увек одан националном тиму, што је показао игравши и у неким мечевима квалификација, где се против Естоније и повредио, а због чега је пропустио почетак НБА сезоне. Када се вратио био је бољи него претходне сезоне, побољшао малтене све бројке (14 поена по мечу, 3.5 скокова и 3.8 асистенција), уз знатно већу слободу у игри Сакрамента и већем броју шутева које је узимао. Уочљиво је да је пуно радио на свом телу и да је снажнији и физички спремнији неко раније. Како је изјавио на промоцији новог дреса, где је имао улогу манекена, осећа се добро и веома мотивисано да са друговима из репрезнетације и овог лета направи нешто велико.

Марко Гудурић – Сезона сазревања и потпуне европске афирмације за момка из Прибоја, који ће од јесени играти у НБА лиги (потписао двогодишњ уговор са Мемфисом). У тиму Жељка Обрадовића добио је ове сезоне још већу улогу, значајно поправио игру у оба правца и видљиво унапредио своје тело. Бројке из Евролиге можда и не показују најбоље његов евидентан играчки напредак (9,4 поена по мечу уз просечно две асистенције и два скока), али селектора Ђорђевића може да радују добри проценти шута (63% из игре и скоро 50% за три), али и много већа одговорност, сталоженост, промишљеност. Био је део сребрне екипе из Турске, тада добивши шансу услед бројних повреда и отказа, али ће му управо то искуство сасвим извесно помоћи да се овог лета бори за место у тиму, и на његову игру у Кини утиче.

Драган Милосављевић – Један од љубимаца селектора Ђорђевића. Наравно, разлог је његова борбеност и сјајна радна етика. Био је део тима на првенствима Старог континента 2015. и 2017. године, а одиграо је и значајну улогу у квалфикацијима за Мундијал. Ту је додатно учврстио своју позицију у тиму и у очима селектора, који је у неколико наврата јавно хвалио Гагија. Ћутљиви а срчани Крушевљанин имао је солидну сезону у Уникахи, просечно је у Ендеса лиги и Еврокупу убацивао шест поена, уз 2-3 скока. Међутим, попут улоге у тиму Србије, његов примарни допринос и у игри тима из Малаге није баш најјасније видљив кроз статистику, већ се превасходно огледа кроз енергију коју даје на паркету.

Крила:

Владимир Лучић - После изузетног наступа у дресу репрезентације на ЕП у Турској 2017, његово место у тиму се практично не доводи у питање. Још једна врло добра сезона у дресу Бајерна, где је био један од најбитнијих шрафова за игру тима Дејана Радоњића, и давао допринос готово у свим статистичким категоријама (трећи стрелац, трећи скакач, пети асистент и најбољи крадњивац лопти Бавараца у Евролиги). Човек који је на већ поменутом Евробаскету 2017. давао посебну енергију на терену и често био играч преокрета, или бар покретач. Само да га његов највећи противник кроз каријеру, повреде, заобиђу овог лета и за срце на терену не морамо да бринемо.

Немања Бјелица – Најбоља сезона у НБА до сада је иза Белог, који је у "српском" Сакраменту коначно пронашао себе, али и добио праву прилику да покаже шта зна у најјачој лиги. Он ју је феноменално искористио, био један од најбољих играча Кингса и у већем делу стартни крилни центар тима из Калифорније. Поливалентан, или што би неки рекли зна и ради све на терену - скаче, додаје, краде, убацује, зауставља. Додатно је унапредио шут споља, а и поред "набачених" мишића током свог боравка у Америци, задржао је и покретљивост и осећај за простор и асистенције. Десет поена, шест скока и две асистенције по мечу бележио је у сезони у којој је Кингсима замало измакао плеј-оф. Веран и одан војник репрезентације, који се увек одазивао када га повреде нису спречавале. Међутим, последњи пут је, поред наступа у једном од квалфикационих прозора, у дресу Србије наступао на великом такмичењу 2015. године, када су "орлови" на Евробаскету заузели четврто место, док се још увек памте његове партије на претходном СП и спектакуларном походу до сребра. Сада је здрав и спреман да са својом генерацијом, у готово најјачем саставу, крене у напад на Амере и светско злато.

Марко Симоновић – Најстарији играч овог тима. Тридесетрогодишњак који већ десетак година игра на највишем европском нивоу и једини који је одиграо свих 12 мечева у квалфикацијама за ово првенство. За њим је солидна сезона у Зениту када се подвуче црта, иако је била праћена бројним успонима и падовима, али је најбоље партије приказао управо на крају, када је било и најпотребније, мада су му проценти шута за три, што је је један од његових заштитних знакова, био нижи него што нас је навикао (30% у Еврокупу, али је у ВТБ лиги био на скоро 45%, уз просечних десет убачених поена). Врло битан са добру атмосферу у националном тиму.

Стефан Бирчевић – Играч којег је Мута Николић, један од Салетових помоћника, открио и практично гурнуо у тим претходном шампионату планете, уз Штимца је практично био талија у претходних пет година. Заправо, када год је био у саставу Србија је освајала сребрну медаљу (2014, 2016 и 2017). Захвалан играч, који својим ширењем у нападу и прилично добрим шутем за три даје добру опцију и селектору и саиграчима. Претходну сезону провео је у немачком прволигашу Бону, где је имаo не баш сјајне бројке - просек од седам поена и 3.5 скокова, уз свега 37% у шуту за три. Али, он је један од играча који за репрезентацију увек игра много боље него за клуб...

Центри:

Никола Јокић – Шта рећи и написати о Николи Јокићу а да већ то није урађено током спектакуларне, феноменалне и готово нестварне сезоне коју је имао у дресу Денвера. Можда је довољно рећи да је Никола и званично најбољи центар планете за сезону 2018/19, пошто је изабран у прву петорку НБА лиге, а уз то био је и легитимни кандидат за МВП-а и учесник Ол-Стар меча. На својим леђима носио је Нагетсе целе сезоне, а заустављени су тек у седмом мечу полуфинала Запада од Портланда. Статистички подаци су му тек чудесни, пошто готово да можемо да говоримо о трипл-даблу у просеку! 20 поена, 11 скокова и скоро 7.5 асистенција у регуларном делу, а онда још боље у плеј-офу - 25 поена, 13 скокова и 8.5 асистенција. Уз најкориснијег и најдоминантнијег играча НБА Јаниса Адетокумба, Јокић ће сигурно бити највећа звезда на Мундијалу у Кини, где ће Србија са њим у тиму бити један од највећих фаворита да се супростави Американцима на путу до "резервисаног" злата. Подсећања ради, Јокић је већ играо против Амера у дресу државног тима и то два пута у Рију. Први пут је био најбољи играч на терену у тесној победи САД-а у групи, а онда и у финалу које је великом разликом припалу тиму сачињеном од НБА звезда. Са Јокићем из протекле сезоне, можемо се надати да ће му трећа бити срећа.

Никола Милутинов – Био је најбољи играч Олимпијакоса у не баш успешној сезони. Сазрео је играчки и направио евидентан напредак, како у техници тако и на свом телу. Јак је, скочан али и прилично покретан, и као такав један од најбољих ако не и најбољи центар Евролиге у сезони за нама. Просечно је у елитном такмичењу бележио 12 поена и 8 скокова, уз одличан проценат шута из игре од близу 70%. Од 2015. године и дебија на ЕП у Немачкој и Француској није облачио дрес репрезентације, али ће у овогодишњој акцији сасвим извесно имати заначајну улогу и уз Јокића бити најбитнији играч под кошем.

Бобан Марјановић – И поред трејда у Филаделфију, доброћудни див и прави шоумен имао је солидну сезону у НБА лиги, са неколико доминантних партија са клупе. На крају сезоне, у којој је бележио 7.3 поена, 4.6 скокова и једну асистенцију, трејдован је у Далас, где би поново трбао да има улогу резервног центра. Човек је који је још 2011. године дебитовао за репрезентацију, а био је и део тима који је у Турској 2017. године стигао финала Евробаскета и сребра. Не треба очекивати да буде прва опција селектора Ђорђевића, али га ипак треба рачунати као неког ко може понудити другачије "услуге" од Јокића и Милутинова, различитост у игри и опцију када треба напастити и изенандити проитивника, поготово оног са мањим бројем центиметара и килограма у рекету.

Мирослав Радуљица – Већ друга сезона у Кини, што јесте мало ван оне најозбљиније светске кошарке (НБА, ЕЛ, ЕК), али један од заштитних знакова реперезнтације последњих година. За разлику рецимо од Олимпијских игара у Рију, где је био у сребрном тиму, има знатно мање килограма и покретнији је, што уз његове познате квалитете може бити и нова опција, пре свега у нападу. Бројке из кинеске лиге кажу да је "нашпанован" на дабл-дабл (23.5 поена и скоро 10 скокова по мечу), те би било добро да тај тренд бар делимично пренесе и у национални тим.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару