"Триколори" пуцају на високо

Кошаркашка репрезентација Француске, предвођена НБА звездама попут Гобера и Батума, али и евролигашким великаном Нандом Де Колоом, покушаће да поправи утисак и пласман ове веома квалитетне селекције на Светским првенствима. Противници Француза у Групи Г су Немачка, Доминиканска република и Јордан.

"Триколори" пуцају на високо "Триколори" пуцају на високо

Французи, иако увек у врху европске и светске кошарке, доживљавали су доста успона и падова што се тиче резултата.

Први успеси били су им бронза и сребро 1937. и 1949. на ЕП, као и сребро на Олимпијским играма 1948. године.

Нова гарнитура медаља на континенталном првенству дошла је 50-их година прошлог века, пошто су бронзани били 51. 53. и 59. године. Након дуге паузе, највећи искорак у врх светске кошарке Французи доживљавају у новом веку.

У Сиднеју 2000. године, предвођени Абдул-Вахадом, Ригодоом, Скијаром, понављају најбољи успех на Олимпијади и освајају сребро, испоставиће се и последњу медаљу на најважнијем такмичењу на свету. Финале 2000. године са САД остаће упамћено по томе што је Американац Винс Картер закуцао на кош прескочивши 218 центиметара високог Фредерика Вајса.

"Триколори" почетком и средином 2000-их добијају печат по којем их свет памти данас. У кошаркашку орбиту избацују једног од најбољих играча на свету, касније вишеструког НБА шампиона Тони Паркера, али и играче попут Бориса Дијаа и Флорана и Микаела Пијетруса. 

Али чак ни најбољи играчи Евролиге и они "преко баре" нису успели да Французима доносу превише успеха. Једина медаља на највећим светским такмичењима после 2000. године дошла је тек 2014. године, када су у борби за бронзу савладали Литванце на СП.

На Олимпијске игре 2004. и 2008. године се нису ни квалификовали, док су 2012. и 2016. заузели шесту позицију. Врхунац и лимит ове на папиру увек добре селекције била су Европска првенства.

У поменутом периоду после 2000. године, освојене су четири медаље на Евробаскетима. Бронза је освојена 2005. и 2015. године, сребро 2011, а једино злато у историји селекције освојено је 2013. године. 

Што се тиче клупске кошарке, француска лига доживела је скок на лествици европске кошарке, па ће лига у којој су својевремено наступали: Жарко Паспаљ, Брус Бовен, Јудонис Хаслем, Антоан Ригодо, Тони Паркер и многи други, поново имати представника у Евролиги, а част "триколора" браниће Асвел.

У Кину, Француска путује са жељом да исправи лош утисак остављен на претходним Светским првенствима, а улогу у томе игра одличан скуп играча који је на располагању тренеру Винсану Колеу. 

У првом плану су НБА звезда Руди Гобер, као и одлични Николас Батум и Еван Фурније. Гобер је другу годину заредом најбољи дефанзивни играч НБА лиге, док висином, дугим рукама и скочношћу може и у нападу правити велике проблеме. Батум и Фурније су прави "снајпери" у шуту за три поена и играчи који када уђу усерију погођених шутева постају неодбрањиви.

НБА калибар у Кину носе и млади атлетски бекови Нтлкина и Окобо. Први је члан Никса, који су имали велика очекивања од њега, а други наступа за Финикс, односно њихову развојну лигу.

Кључеви тима биће у рукама Нанда Де Колоа. Шампион Евролиге са ЦСКА и нови кошаркаш Фенербахчеа на Светско првенство одлази након можда најбоље сезоне у каријери, али и са мањом повредом, која га може лимитирати на старту турнира.

Остатак екипе чине углавном добри и искусни играчи који наступају у Евролиги или Еурокупу: Винсен Поирије (ново појачање Бостона, играо за Басконију), Матијас Лесор (некадашњи члан Звезде нови је центар Бајерна), Ендру Албиси (Зенит), Пол Лакомб (Монако), Амат Мбаје (Каршијака), Луиј Лаберји (Валенсија).

У игри "триколора" осетиће се изостанак Томаса Ертела као и Адријана Моермана, које повреда спречава да заиграју у Кини. 

Французи важе за апсоутног фаворита Групе Г где су још и Немачка, Доминиканска република и Јордан, али ће морати да квалитет играча са папира, пренесу и на терен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара