Чеси без Веселог на дебитантском Мундобаскету

Кошаркаши Чешке Републике први пут у историји наступају на светском првенству. Први део такмичења Чешка ће играти у Групи Е, заједно са селекцијама САД, Турске и Јапана. Чеси се надају пласману у четвртфинале турнира, што ће бити велики подухват, нарочито ако се у обзир узме чињеница да наступају без Јана Веселог.

Чеси без Веселог на дебитантском Мундобаскету Чеси без Веселог на дебитантском Мундобаскету

Некадашња Чехословачка била је један од оснивача Фибе, али све своје медаље, а није их било мало, освојила је на европским првенствима. Као наследник, Чешка Република има далеко мање успеха, а највеће достигнуће било је седмо место на Евробаскету 2015. године.

Чехословачка је чак 12 пута била на постољима на континенталним шампионатима, а највећу успех остварила је 1946. године освојивши златно одличје. Ипак, на седам наступа на Олимпијским играма, као и на четири учешћа на шампионатима света, медаље су изостале.

Чехословачка је имала велики утицај на прве кошаркашке кораке у Југославији, у годинама после Другог светског рата. СФРЈ није била окренута Америци, док су добро познати разлози размимоилажења са Стаљиновом СССР.

Чехословаци су медаље на европским првенствима освајали све до средине 80-их, а последње одличје освојили су 1985. на Евробаскету у Западној Немачкој, када су стигли до сребра.

После распада велике државе, највиши домет Чешке Републике је седмо место на Евробаскету 2015. године. Тог лета, као и последњих десетак година, као предводници чешке репрезентације истакли су се Јан Весели и Томаш Саторански.

Ипак, прва звезда чешке кошарке и некадашњи кошаркаш београдског Партизана због повреде колена неће бити од помоћи својим репрезентативним колегама. То значи да ће улогу лидера, али и бреме одговорности морати да понесе Томаш Саторански, који је каријеру градио у Шпанији као кошаркаш Севиље и Барселоне, а од 2016. године био је члан Вашингтон визардса. Наредну сезону играће у Чикаго булсима.

Селектор Ронен Гинзбург форсира брзу, модрну кошарку, са великим бројем покушаја за три поена, а пошто у екипи неће бити Веселог, такав стил само ће бити доминантнији.

Чешка на Мундобаскету у Кини први пут учествује на светском првенству, а имаће тежак задатак да се у групи Е пласира међу прве две екипе, у конкуренцији САД, Турске и Јапана.

Американци су већ виђени учесници друге фазе такмичења, док ће Чеси водити велику борбу са Турском за пролаз даље. Чак ако у томе и успеју, у наредној фази чекају их највероватније Грчка и Бразил, па је тешко очекивати да се Чеси докопају четвртфинала.

Тешко, не и немогуће...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару