Јапанци укротили "џабулани"

Јапан победио Данску резултатом 3:1, и са четири бода заузео друго место у групи Е, које води у осмину финала. Стрелци за "самураје" Хонда, Ендо и Оказаки. Једини погодак за Данце постигао Јан Дал Томасон из пенала. Екипа Такешија Окаде прва на Мундијалу дала голове из слободних удараца.

Утакмица између Јапана и Данске, која је одлучивала ко ће поред Холандије у групи Е ићи у осмину финала, припала је изабраницима Такешија Окаде.

Популарни "самураји" прва су екипа која је искористила све предности које пружа лопта џабулани, и судбину Данаца су запечатили сјајним шутевима из слободних удараца.

Утакмица је од самог старта била отворена и поред тога што се очекивао тврд дуел, а обе екипе приказале су веома борбену игру.

Иако је улог био велики, обе екипе су меч почеле офанзивно. Први ударац упутио је Поулсен, за њим и Кролуп, али гол Јапана није био угрожен.

Јапанци узвраћају преко Мацуиа, који на сјајно улеће у казнени простор Данаца, и само додирује убачену лопту, али голман Соренсен брани.

Већ у следећем нападу "самураји" поново прете голу Данаца, али је ударац Хасебеа, који је сјајно прошао по десној страни, отишао поред гола.

Опет узвраћа Јан дал Томасон, али и његов шут не представља опасност за голмана Кавашиму.

Онда на сцену у 18. минуту ступа првотимац московског ЦСКА, Кеизуке Хонда, који после сјајно изведеног слободног ударца постиже гол за Јапан.

Занимљиво је да је ово био први погодак који је постигнут директно из слободног ударца на Мундијалу, а лопта џабулани, на коју су скоро сви имали примедбе, једино није сметала "самурајима".

У 31. минуту Јапанци су поново показали да су једини који знају да на овом такмичењу постигну погодак из прекида. Овога пута егзекутор је био Ендо, који је са тридесетак метара, прецизним шутем, постигао још један еврогол за "самураје".

Сјајна игра изабраника Такешија Окаде, и два гола предности, као да су дали крила Јапанцима да додатно нападају. До полувремена, Хонда је имао још један ударац који је дански голман одбранио.

Данци су једино успели да припрете преко Кристијана Поулсена, али је голман Кавашима такође био на висини задатка.

На одмор екипе су отишле у различитом расположењу, Јапан је имао сигурно вођство и резултат који их води у осмину финала, док су Данци били на прагу елиминације.

И у наставку меча Јапанци су наставили да прете из прекида. Ендо је из велике даљине упутио нови шут ка голу Данаца, а чудна путања лопте је умало изненадила голмана Соренсена.

Из велике даљине покушава и Јакоб Поулсен, али његов снажан шут голман Кавашима брани. После неколико минута, на супротној страни слично покушава Окубо, али са велике даљине шутира у голмана.

Данци се ипак враћају у игру десет минута пре краја. Прво је Бентнер после сјајног ударца погодио пречку, да би већ у следећем нападу, био досуђен пенал за Данце.

Најстрожији ударац је извео Јан Дал Томасон, његов ударац је прво одбранио голман Кавашима, али на одбијену лопту је опет натрчао Томасон и затресао мрежу Јапана.

Тада се очекивало да иизабраници Мартена Соренсена крену у тотални офанзиву, али их је одмах сасекао нови погодак Јапанаца. Егзекутор је био Оказаки, који је натрчао на одбијену лопту и без проблема је сместио у небрањену мрежу Данаца.

Тај гол је запечатио судбину Данцима, који до краја нису имали снаге да покушају нову преокрет. Крај утакмице означио је огромно весеље јапанских играча и навијача, док је Данска елиминисана са Мундијала.

За Данску су наступили: Соренсен, Јакобсен, Агер, Кролдруп, С. Поулсен , К. Поулсен, Јоргенсен, Ромедал, Томасон, Каленберг и Бендтнер. Са клупе су шансу добили Ларсен, Јакоб Поулсен и Ериксен.

За репрезентацију Јапана су играли: Кавашима, Комано, Наказава, Тулио, Нагамото, Абе , Хасебе, Мацуи, Ендо, Окубо и Хонда. Са клупе је ушао Оказаки.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару