Ауфидерзен Дијего

Марадонина казнена експедиција у рекордном року од 90 минута претворила се у групу голобрадих дечкића на екскурзији у Јужној Африци. У Кејптауну, Јоаким Лев одржао „немачки час“ фудбала свом, далеко познатијем колеги. Милер, Фридрих и два пута Клосе, оверили карту „гаучосима“ за повратак кући. Меси и другови потпуно немоћни.

Деведесет минута. Толико времена потребно је да одгледате један добар филм, попијете пиће са пријатељима, спремите ручак, да стигнете до центра Београда када је "шпиц"... Али Немци за то време могу да победе, надиграју, и потпуно понизе страховито добру екипу Дијега Арманда Марадоне, и пласирају се у полуфинале Мундијала.

Фудбал је игра у којој учествују 22 играча и једна лопта и на крају увек победе Немци. Ову реченицу рекао је давно легендарни енглески нападач Гери Линикер, и до сада се, скоро увек показала да је тачна.

У толико најављиваном и очекиваном дербију између две репрезентације које су оставиле најбољи утисак на Мундијалу до сада, Аргентине и Немачке, тријумфовала је европска екипа.

Ипак нико се није надао да ће изабраници Јоакима Лева на овом мечу бити толико надмоћни. Утакмица је више личила на шутерски тренинг Немаца, него на судар две светске фудбалске велесиле.

Од самог почетка изабраници Јоаким Лева су ставили до знања да "гаучоси" немају шта да траже на овом мечу

Само три минута игре било је потребно "панцерима" да Марадонине изабранике баце на колена. После слободног ударца са леве стране, лопта је убачена у шеснаестерац, на њу налеће Милер и главом постиже погодак.

Гледаоци још нису ни заузели своје место на трибинама, а "панцери" су увелико славили минимално вођство. Дисциплиновани Немци су од тог тренутка били бољи тим на терену.

Изабраници Јоакима Лева без проблема су контролисали средину терена, а после сваке грешке Аргентинаца кретали су у брзе контранападе.

Без проблема су заустављали нападе "гаучоса", а Озил, Милер и Клосе су се после добро одрађених одбрамбених задатака брзо налазили испред шеснаестерца Аргентине. Најбољу шансу у том тренутку пропушта Клосе, који после асистенције Милера, са десетак метара шутира преко Аргентинског гола.

Меси и другови у том тренутку нису били ни бледа сенка тима који је у претходна четири меча доминирао тереном. У том тренутку Марадонина чета је имала превише грешака у додавању и изгубљених дуела на средини терена, па није ни чудо што нису били ни близу да створе неку изгледнију прилику.

Једино што је било вредно помена су ударци Ди Марије и Игуаина, искоса са десне стране, који ипак нису превише угозили гол Немаца. У 36. минуту "гаучоси" су затресли мрежу Немаца, али погодак је оправдано поништен због офсајда.

У последњих неколико минута првог полувремена Немци су пропустили још неколико прилика да повећају вођство. Прво је Подолски снажно шутирао из велике даљине, али лопта пролази близу стативе гола Аргентине.

Неколико минута касније Озил шутира високо изнад гола "гаучоса", док два минута касније, после одличне контре и асистенције Лама, Милер шутира, али лопта је избликирана и одлази у корнер.

Последњу шансу за изабранике Јоакима Лева у првом полувремену пропушта Швајнштајгер, који на ивици шеснаестерца одузима лопту Габијелу Хајнцеу, али уместо да упосли неког од саиграча, он шутира високо изнад аргентинског гола.

После тога судија је свирао крај првог дела игре, у којем Аргентинци нису направили ниједну озбиљнију акцију, док су сјајни Немци опасно претили да из контранапада реше утакмицу.

Познат као сјајан мотиватор, селектор Аргентине, Дијего Марадона на полувремену је вероватно пробао да подигне играче, који до тада нису личили на себе.

Промена у приступу видело се одмах у наставку утакмице, када су "гаучоси" много одлучније кренули ка голу Немача.

Прво је Ди Марија са двадесетак метара јако шутирао, али лошта је отишла поред гола Немаца. Неколико минута касније, лопта долази до Тевеза у шеснаестерцу Немачке, али његов јак ударац погађа Мертезакера у главу. Већ у следећем нападу Игуаин сјајно пробија по десној страни, али лоше је убацио лопту у шеснаестерац.

После тога долази десетак минута игре које су припале Немцима, који су успоставили равнотежу на средини терена, правили озбиљније акције, али без шанси.

Нови налет Аргентине започео је преко Тавеза који покушава из даљине али голман Нојер брани. Већ у следећем нападу Меси асистира Игуаину који искоса са леве стране слабо шутира. Одмах покушава и Ди Марија, са ивице казненог простора, али голман Нојер је сјајно постављен.

Офанзива Аргентинаца пресечена је на најгори могући начин, другим поготком Немаца у 68. минуту. Мат у три потеза извели су Швајнштајгер, Подолски и Клосе, који је био и егзекутор. Прво је Швајнштајгер у паду асистирао Подолском на левој страни, овај је сјајно убацио лопту Клосеу на петереац, да би звезда минхенског Бајерна без проблема затресла небрањену мрежу.

Аргентинци се нису ни освестили шта им се десило када је трећим поготком Фридрих запечатио њихову судбину. Ипак највећа заслуга припада Швајнштајгеру, који је сјајним дриблинзима "наслагао" троје аргентинских играча, ушао у шеснаестерац и асистирао Фридриху, који је без проблема затресао аргентинску мрежу.

"Гаучоси" су у том тренутку били "разбијена војска", а до краја уткамице су се бранили да не би доживели и убедљивији пораз. Немци су се последњих петнаестак минута поигравали са Марадониним изабраницима, а на тренутке атрактивним потезима су и понижавали противника.

"Полумртве" Аргентинце је на крају дотукао сјајни Клосе, који је после новог контранапада, и асистенције Озила постигао четврти погодак за "панцере".

Марадониним "гаучосима" је остало да у преосталих неколико минута утакмице скупе снагу и избегну много већу катастрофу, јер су Немци изгледали толико надмоћно да се чинило да могу постићи гол када год пожеле.

Последњи судијски звиждук је донео велико славље Немаца, који су овом унедљивом победом над великим противником постали први фаворити за освајање Мундијала.

Не може се рећи да и Марадонини изабраници нису осетили олакшање на крају меча, јер су избегли и већу катастрофу која им се спремала.

За репрезентацију Немачке су наступили: Нојер, Лам, Мертезакер, Фридрих, Боатенг, Кедира, Швајнштајгер, Милер, Озил, Подолски и Клосе. Шансу су добили и Јансен, Кедира и Троховски.

За Аргентину су играли: Ромеро, Отаменди, Демикелис, БУрдисо, Хајнце, Родригез, Маскерано, Ди Марија, Меси, Игуаин и Тавез. У игру су ушли и Пасторе и Агуеро.

Број коментара 115

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се