"Лале" процветале

Холандија по трећи пут у својој историји у финалу Светског првенства. У сјајном мечу савладан Уругвај (3:2). За "лале" стрелци ван Бронкхорст, Снајдер и Робен, за Уругвај Форлан и Макси Переира. Холанђани чекају ривала у финалу и надају се првој титули првака света.

Холандија је први финалиста Светског првенства у Јужној Африци. Головима ван Бронкхорста у 18. минуту, Снајдера у 70. минуту и Робена у 73. минуту меча, "лале" су савладале одличну екипу Уругваја и пласирале се у своје треће финале у историји. За Јужноамериканце стрелци Форлан у 41. минуту и Максимилијан Переира у зауставном времену меча.

На Грин Поинт стадиону у Кејптауну, Холандија и Уругвај су одиграли сјајан меч пун лепих потеза и добрих акција, зачињен са пет голова на обе стране. Од старта су Уругвајци показали да ће бити тврд орах, али су Холанђани стрпљивом игром стигли до победе и дуго очекиваног финала.

"Лале" стижу до предности у 18. минуту меча после евро-гола капитена Ђованија ван Бронкхорста. Сјајан ударац са тридесетак метара завршио је у горњем левом углу Муслериног гола, што је био повод за велико славље играча и навијача Холандије.

Међутим, Уругвајци се нису предавали, па се капитен "светло-плавих", Дијего Форлан, у 41. минуту реванширао свом колеги на једнако атрактиван начин. Одличан ударац левом ногом са 25 метара, лопта добија чудну путању и Стекеленбург је немоћан.

Резултат првог дела игре наговестио је изузетно узбудљив наставак меча. Тако је и било. Од самог старта другог полувремена, Холанђани су настојали да дођу до поготка и реше питање победника у току 90 минута игре. Уругвајци су играли нешто затвореније, али и врло агресивно, користећи сваки могући тренутак да нападну гол "лала".

Ипак, Холанђани долазе до нове предности у 70. минуту меча. Стрелац је Весли Снајдер, по многима најбољи играч ове генерације "лала". Везиста Интера је имао и среће, пошто се лопта, после његовог ударца, одбила од ноге дефанзивца Уругваја и преварила Муслеру.

Нису се Јужноамериканци још опоравили од примљеног гола, а већ је на семафору стајало 3:1 за Холандију. Овог пута, Арјен Робен је искористио одличан центаршут Кујта и главом спровео лопту у мрежу. Велико славље Холаншана, који су се, задовољни високим вођством, повукли на своју половину и брзим контранападима покушавали да умноже предност.

Уругвајци су, са друге стране, имали другачији план, Селектор Табарез баца све карте у напад и Уругвај почиње да доминира на терену. Награда стиже, али прекасно. У 92. минуту меча Максимилијан Переира постиже гол и бар за тренутак, доноси наду својој екипи да може до продужетака.

Времена, ипак, није било, па ће Холандија у финалу играти против бољег из сусрета између Немачке и Шпаније. После много година, очекује нас европско финале Светског првенства, а ко ће бити у њему сазнаћемо после другог полуфинала.

За Холандију меч су почели: Стекеленбург, Хејтинга, Матијсен, Буларуз, ва Бронкхорст, ван Бомел, де Зев, Снајдер, Робен, Кујт и ван Перси. Још су играли: ван дер Варт и Елиа.

За Уругвај су играли: Муслера, Годин, Викторино, Касерес, М. Переира, А. Переира, Гаргано, Риос, Перез, Кавани и Форлан. Са клупе су ушли: Абреу и Фернандез.

Меч на Грин Поинту у Кејптауну сјајно је водио узбекистански судија Равшан Ирматов.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се