Бронзани Немци

Немачка је освојила треће место на Мундијалу. У узбудљивој утакмици пуној преокрета, изабраници Јоакима Лева победили су Уругвај резултатом 3:2. Први су у вођство дошли Немци голом Милера. Погоцима Каванија и Форлана Уругвајци су преокренули резултат, да би Јенсен и Кедира донели победу "панцерима".

Свака утакмица на Мундијалу је битна, али нико не воли да игра ону за треће место. Ипак, и борба за ту утешну позицију има своју драж, а екипе неоптерећене резултатом опуштеније улазе у меч, па су и саме утакмице много занимљивије за гледање.

Управо су репрезентације Немачке и Уругваја одиргале једну такав меч, без калкулација и превеликог тактизирања, са пуно лепих потеза, преокрета, и што је најважније, са прегршт голова.

И једнима и другима је за длаку измакло финале, па су сав свој квалитет доказале и у борби за ову утешну трећу позицију. На жалост и овај меч могао је да има само једног победника, а овај пут то је била Немачка.

Од самог почетка меча било је јасно да ниједна екипа није дошла да игра дефанзивно и се брани, већ да јуриша на победу.

Први гол на утакмици постигли су Немци већ у трећем минуту, али је погодак Какауа поништен због прекршаја.

Неколико минута касније, после досуђеног слободбног ударца за Уругвај, Дијего Форлан шутира мало изнад немачког гола.

Убрзо "панцери" преузимају контролу на средини терена, и крећу у пресинг ка голу Уругвајаца. После једог у низу корнера, Фридриху је мало фалило да затресе мрежу, али његов ударац главом погађа пречку гола јужноамеричке екипе.

Када већ није Фридрих постигао погодак, у 18. минуту то је пошло за ногом маестралном Милеру. Млади немачки нападач се, после ударца Швајнштајгера и одбране уругвајског голмана Муслере, нашао на правом месту и без проблема затрасао мрежу противника.

Сада се још једном видело колико је овај нападач недостајао „панцерима" у полуфиналу против Шпаније.

Таман када се мислило да ће утакмица изгубити на темпу, само десетак минута после првог поготка, Уругвајци долазе до изједначења.

После сјајне асистенције Суареза, лопта долази до Каванија, који сам излеће пред голмана Бута и постиже погодак. Велико славље Уругвајских играча, најавило је још бољу екипу ове екипе у наставку.

До полувремена, изабраници Оскара Табареза пропустили су сјајну прилику да на одмор оду са голом вишка. Главни кривац је Луис Суарез, који је сам са десне стране изашао пред голмана Бута, али је шутирао поред гола.

И последњих неколико минута првог полувремена обиловало је узбуђењима, али резултат се није мењао.

Прво полувреме утакмице је донело оно што су сви очекивали, једну јако занимљиву и борбену утакмицу, са пуно прилика са обе стране. Два гола и нерешен резултат у првом делу најављивале су занимљив наставак.

Тако је и било, јер су ове две екипе одиграле можда најбоље полувреме на Мундијалу.

Прву шансу да постигну погодак у наставку пропустили су Кавани и Суарез, који су у истом нападу били непрецизни. Поново се истакао немачки голман Бут, који је у тим тренуцима био најзаслужнији што његова екипа није примила други погодак.

Ипак, одбрана "панцера" је попустила само неколико минута касније. Дијего Форлан је после асистенције Риоса, сјајним ударцем са двадесетак метара постигао један од најлепших погодака на првенству.

У том тренутку уругвајски играчи су хтели да докрајче уздрманог противника, па је намачка одбрана наредних неколико минута била на великим искушењима.

Ипак, налет јужноамеричке екипе прекинуо је Јенсен, који је после центаршута Боатенга био најбољи у скоку и затресао мрежу противника. Овај погодак иде на душу и голману Муслери који је још једном лоше проценио лет лопте.

Сада су изабраници Оскара Табареза били у нокдауну, а већ у следећем нападу Озил је имао прилику да казни "смушеност" уругвајске одбране, која је у последњем тренутку спречила погодак.

Поново Уругвај скупља снагу и "диже" се после гола, а снажан шут Суареза најавио је бољу игру његове екипе.

Неколико минута касније, после једне акције Уругваја, лопта одолази на леву страну до Форлана, који сам истрчава пред немачког голмана, који ипак успева да одбрани и овај ударац.

У тим тренуцима у задњим линијама ових ривала било је доста рупа, па су се шансе смењивале из часа у час.

Крај утакмице је већ по традицији припао Немцима. Беспрекорно физички спремни изабраници Јоакима Лева имали су довољно снаге и концентрације да поврате предност коју су имали још на почетку утакмце.

Осам минута пре краја меча, после корнера поново је одбрана Уругваја лоше интервенисала, у гужви се најбоље снашао Кедира, који је главом постигао трећи погодак за "панцере". У тим тренуцима "панцери" су били на домак велике победе.

И поред примљеног поготка, Уругвајци се нису предавали. Последњих неколико минута јуришали су ка голу "панцера", али нису имали добар завршни пас којим би дошли у шанду.

Изабраници Јоакима Лева су са друге стране претили опасним контрама, али ни они нису имали довољно концентрације да задају завршен ударац противнику.

Како је почела, у великом стилу, тако се утакмица и завршила. У последњим секундима зауставног времена досуђен је фаул за Уругвајце на ивици шеснаестерца Немачке.

Лопти је наравно пришао Дијего Форлан, али је његов снажан ударац погодио пречку. Да је само мало био прецизнији, "трилер" у Порт Елизабету био би настављен бар још у два продужетка.

Овако су Немци сасцим заслужено одбранили треће место, освојено пре четири године, и потврдили да су једна од најбољих светских репрезентација.

Екипа Уругваја осветлала је образ целе Јужне Америке и најавила да би у неким наредним Мундијалима могла да врати "богињу" у Монтевидео.

Обе екипе су нам пружиле један незабораван меч достојан једног такмичења као што је Мундијал.

За Уругвај су наступили: Муслера, Фућиле, Лугано, Годин, Касерес, Макси Переира, Риос, Кавани, Суарез и Форалан. Шансу су добили Гаргано и Абреу.

За репрезентацију Немачке играли су: Бут, Боатенг, Фридрих, Мертезакер, Аого, Кедира, Швајнштајгер, Милер, Озил, Јансен и Какау. Са клупе су ушли и Кислинг, Крос и Таски.

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се